naftogaz-poyasniv-rishennya-yes-schodo-pivnichnogo-potoku-2

"Нафтогаз" пояснив рішення ЄС щодо "Північного потоку-2"

 • 11946 переглядiв

КИЇВ. 16 квітня. УНН. Кремлю доведеться провести анбандлінг, щоб його проект газопроводу "Північний потік-2" відповідав законодавству ЄС. Так пояснили у НАК "Нафтогаз України" вчорашнє рішення Ради ЄС щодо змін до газової директиви, передає УНН.

"Правила, що регулюють внутрішній газовий ринок ЄС, у майбутньому поширюватимуться і на кремлівський проект "Північний потік-2". Вчора Європейська Рада достроково офіційно ухвалила поправку до так званої газової директиви, яка має "посилити конкуренцію на газовому ринку". Це вже останній етап законотворчого процесу", - вказали у НАК.

Зокрема до газопроводів, зазначили у "Нафтогазі", застосовуються вимоги щодо відокремлення власності, доступу третіх сторін, недискримінаційних тарифів та прозорості.

"Простою мовою: Кремлю доведеться провести анбандлінг, щоб його проект "Північний потік-2" відповідав законодавству ЄС. У Росії є трохи більше 9 місяців, щоб підготуватись до змін", - додали у компанії.

Нагадаємо, 15 квітня ЄС остаточно затвердив зміни до газової директиви щодо "Північного потоку-2". Представник компанії Nord Stream 2 AG вказав, що будівництво "Північного потоку-2" продовжується, попри поправки до директиви ЄС.

Російський газопровід "Північний потік-2" будується для поставок газу в Німеччину в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо "Північний потік-2" буде побудований, Росія організовує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу через Україну.

Додамо, анбандлінг, зокрема, - це відокремлення діяльності з транспортування природного газу від видобутку і постачання.

Українські Національні Новини

Політика