naftogaz-planuye-1-listopada-nadislati-gazpromu-pozovni-vimogi-na-11-mlrd-dolariv

Нафтогаз планує 1 листопада надіслати Газпрому позовні вимоги на 11 млрд доларів

 • 11609 переглядiв

КИЇВ. 18 жовтня. УНН. НАК "Нафтогаз України" збирається 1 листопада надіслати російському ПАТ "Газпром" позовні вимоги на понад 11 мільярдів доларів на фоні нового ініційованого "Газпромом" арбітражу у Стокгольмі проти "Нафтогазу". Про це повідомив виконавчий директор Групи Нафтогаз Юрій Вітренко на своїй сторінці у Facebook, передає УНН.

"Добре, що 1 листопада ми надішлемо Газпрому наші позовні вимоги на суму більше 11 мільярдів доларів, що може стати компенсацією за припинення транзиту", - повідомив Вітренко.

Так, у апеляційному суді у Стокгольмі 9 жовтня розпочалися слухання стосовно рішення Стокгольмського арбітражу, який відхилив вимоги російського ПАТ "Газпром" до НАК "Нафтогаз України" за контрактом на поставку газу в частині принципу "бери або плати".

Шведський суд оголосить рішення за скаргою "Газпрому" у суперечці з "Нафтогазом" у кінці листопада.

Вітренко раніше зазначав, що у новому арбітражі вимоги "Газпрому" зводяться до бажання відмінити рішення попереднього арбітражу - зокрема, в частині того, щоб російська сторона не була винна українській 3 млрд доларів з відсотками.

Водночас, з його слів, українська сторона має надати так званий statement of defense, де будуть зустрічні позивні вимоги. Вітренко зауважив, що основна частина цих зустрічних вимог - це перегляд транзитного тарифу, який має призвести до виплат з боку "Газпрому" Україні, "Нафтогазу", компенсації в обсязі 11-14 млрд доларів.

Додамо, 22 грудня 2017 року Арбітражний суд у Стокгольмі ухвалив рішення на користь Нафтогазу щодо контракту на поставку газу з Газпромом. Зокрема, арбітраж повністю відхилив ретроспективні вимоги Газпрому на суму 56 млрд дол. згідно з положенням "бери або плати" (що встановлює зобов’язання здійснити оплату за невідібрані обсяги газу) за 2009–2017 роки. 

Сьогодні ж Вітренко прокоментував і слова глави "Газпрому" Олексія Міллера щодо того, що російська компанія вважає за необхідне врегулювання судових спорів до укладення нового контракту з Україною.

Так, менеджер з Нафтогазу зазначив: "А я вам казав":(((( З іншої сторони, добре, що я про це почав казати завчасно, щоб була можливість підготуватися".

Українські Національні Новини

Економіка