na-tli-lokdaunu-ochikuvannya-biznesu-pogirshilis-nbu

На тлі локдауну очікування бізнесу погіршились - НБУ

 • 17399 переглядiв

КИЇВ. 15 січня. УНН. Очікування бізнесу щодо економічного розвитку незначно погіршились, інфляційні та девальваційні очікування зросли. Про це з посиланням на дані опитування підприємств у IV кварталі 2020 року повідомляє пресслужба НБУ, передає УНН.

"Оцінки бізнесу щодо економічного зростання та власного розвитку погіршились, а інфляційні та девальваційні очікування на наступні 12 місяців зросли на тлі посилення карантинних заходів", - йдеться у повідомленні і вказано, що індекс ділових очікувань (щодо розвитку у наступні 12 місяців) підприємств погіршився за квартал - зі 100,8% до 99,6%.

Так, підприємства очікують, що обсяги виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців й далі скорочуватимуться.

Інфляційні очікування підприємств посилилися: в IV кварталі очікувана річна інфляція становила 7,9% порівняно з 7,0% у попередньому кварталі. Майже половина опитаних підприємств уважають, що інфляція буде нижчою за 7,5%. Утім, кожен п’ятий респондент прогнозує інфляцію від 7,5% до 10,0%.

Зазначається, що посилився вплив послаблення гривні на інфляцію: про це відзначили 71,9% респондентів проти 69,4% у минулому кварталі. 63,6% респондентів вважають проінфляційним фактором збільшення витрат на виробництво.

Що стосується оцінок підприємств щодо власного бізнесу - то їх очікування фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців дещо знизилися, проте залишаються оптимістичними. Найвищі очікування в підприємств добувної промисловості. Натомість негативні очікування мають підприємства будівництва, енерго- та водопостачання, транспорту та зв’язку. Бізнес очікує збільшення обсягів реалізації своєї продукції, зокрема й на зовнішньому ринку. 

"П’ятий квартал поспіль бізнес налаштований скорочувати кількість працівників, хоча й дещо повільніше, ніж раніше. Лише 11,5% підприємств планують наймати нових працівників упродовж наступних 12 місяців. Скорочення персоналу передбачають 21,4% опитаних компаній", - вказали у НБУ з посиланням на опитування.

Повідомляється, що песимістично налаштовані респонденти всіх видів економічної діяльності, крім підприємств енерго- та водопостачання.

"Одночасно продовжує зростати кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців. Таких – 62,6% (проти 55,7% у попередньому кварталі). Лише 3,7% компаній готові до зменшення зарплат", - відзначили у Нацбанку.

Нагадаємо, за даними НБУ, ділові очікування бізнесу в умовах пандемії та карантину залишаються песимістичними.

Довідка. Квартальне опитування проводилося з 5 листопада 2020 року до 3 грудня 2020 року. В опитуванні взяли участь 693 підприємства із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької і Луганської областей). Результати опитувань відображають лише думку респондентів-керівників підприємств, а не оцінки НБУ.

Українські Національні Новини

Економіка