na-mobilnikh-premyera-ta-ministra-oboroni-ispaniyi-viyavili-shpigunsku-programu-pegasus

На мобільних прем'єра та міністра оборони Іспанії виявили шпигунську програму Pegasus

 • 155875 переглядiв

КИЇВ. 2 травня. УНН. Уряд Іспанії заявив, що мобільні телефони прем'єр-міністра країни Педро Санчеса та міністра оборони Маргарити Роблес були заражені внаслідок «зовнішньої» атаки шпигунською програмою Pegasus, повідомляє УНН з посиланням на El Pais.

Деталі

"У понеділок уряд Іспанії повідомив, що телефони прем'єр-міністра Педро Санчеса та міністра оборони Маргарити Роблес були «заражені» шпигунською програмою Pegasus, і що ця інформація була надіслана до судів", - пише видання.

Міністр територіальної політики та речниця уряду Іспанії Ізабель Родрігес та міністр кабінету міністрів Фелікс Боланьйос скликали з цього приводу пресконференцію. Боланьйос заявив про «закінчені втручання», під час яких мало місце «вилучення певного обсягу даних з терміналів», і назвав ці втручання «незаконними» та «зовнішніми».

Наразі виконавча влада аналізує мобільні телефони всіх членів виконавчої влади, дослідження, яке, за словами Боланьйоса, ще не завершено. «Коли ми говоримо про зовнішні втручання, ми маємо на увазі, що вони чужі державним органам і не мають судової санкції від будь-якого офіційного органу. Саме тому ми класифікуємо їх як незаконні та зовнішні. Поки що ми не закінчили перевірку терміналів уряду загалом», — уточнив міністр президентства.

Боланьйос процитував два технічні звіти Національного центру криптології, згідно з якими у травні 2021 року відбулося два втручання у мобільний телефон прем'єр-міністра, а у червні 2021 року — у мобільний телефон міністра оборони. Немає жодних доказів того, що інші втручання мали місце.

Скандал із програмою-шпигуном

Про використання спецслужбами різних країн програми-шпигуна ізраїльського розробника NSO Group стало відомо торік 18 липня, коли були опубліковані результати журналістського розслідування "Проект Pegasus", що тривало кілька місяців. У розпорядження журналістів та правозахисників потрапив список із 50 тисяч телефонних номерів – потенційних цілей стеження – з кількох десятків країн.

Як з'ясували автори розслідування, влада авторитарних держав могла роками стежити за сотнями правозахисників, журналістів та політиків, використовуючи цю програму. Серед ймовірних об'єктів стеження опинилися, зокрема, високопоставлені політики, адвокати, журналісти та правозахисники з Франції, США, Індії, Марокко, Мексики, Угорщини та інших країн.

Українські Національні Новини

Новини Світу