mzs-viklikaye-posliv-nimechchini-i-frantsiyi-cherez-initsiativu-vidnoviti-samiti-rosiya-yes

МЗС викликає послів Німеччини і Франції через ініціативу відновити саміти Росія-ЄС

 • 19630 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Міністерство закордонних справ України матиме розмови із послами Німеччини і Франції, зважаючи на повідомлення про пропозиції Берліна і Парижа відновити саміти Росії і Європейського Союзу. Про це у відеозверненні у п'ятницю, 25 червня, повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, передає УНН.

Цитата:

"Цей неприємним і неочікуваний ні для кого напад ми відбили. Ми зараз будемо детально розбиратися, що стоїть за цією ініціативою, чому саме зараз, і як далі поводитимуть себе Берлін і Париж... Переконаний, що коли близькі до тебе, дружні країни роблять щось, що грубо порушує твої національні інтереси, то ти маєш бути з ними відвертими і так само жорстко свої національні інтереси захищати. Тому сьогодні ми поспілкуємося з послами Німеччини, Франції. І хочемо краще розуміти, які наміри переслідує Берлін та Париж і як це співвідноситься зі санкційною політикою проти Росії і їхньою роллю посередників у Нормандському форматі", – зазначив міністр.

Деталі

Кулеба розповів, що дізнався про пропозиції нібито Німеччини та Франції сісти з президентом РФ Володимиром Путіним за стіл переговорів в межах саміту ЄС уже після прильоту в Брюссель напередодні.

"Вони, Берлін і Париж, внесли таку правку: а давайте, по суті, де-факто, відновимо саміти Росія-ЄС. А ці саміти були заморожені саме після незаконної спроби анексії Криму і розв'язування російської агресії щодо нашої держави. Тобто, якби ця ініціатива пройшла, то вперше з 2014 року система тиску на Росію у зв'язку з російською агресією була б послаблена, а не навпаки - посилена... Це внесло дуже серйозні корективи в мій візит. Я швидко скоординував позицію з Президентом Володимиром Зеленським, отримав від нього зелене світло, і почав так предметно працювати над тим, щоб на момент початку саміту... максимальна кількість країн ЄС та чиновників ЄК перше - знали позицію України - категорично проти цієї поправки, а друге - володіли достатніми аргументами для того, щоб відбити цю німецько-французьку пропозицію", - вказав міністр.

З його слів, у Брюсселі українська сторона "зробила все, що могла".

Доповнення

Меркель раніше заявила, що вважає за необхідне прямий діалог між Євросоюзом і Росією. Також вона запропонувала ідею першого за сім років саміту Росія - ЄС.

Ініціативу Меркель підтримав президент Франції Емманюель Макрон. Пропозицію про проведення саміту вітав і канцлер Австрії Себастьян Курц.

Як заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, ініціатива щодо відновлення проведення самітів між Європейським Союзом і Росією є небезпечним відхиленням від санкційної політики.

Врешті, ЄС відкинув пропозицію Меркель про "прямий контакт" з Путіним.

Українські Національні Новини

Політика