mzs-bilorusi-viklikalo-posla-ukrayini-cherez-ukaz-zelenskogo-schodo-biloruskikh-atishnikiv

МЗС Білорусі викликало посла України через указ Зеленського щодо білоруських айтішників

 • 18162 переглядiв

КИЇВ. 14 жовтня. УНН. Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизима через указ Президента Володимира Зеленського про спрощення переїзду до України ІТ-фахівців з Білорусі. Про це йдеться у заяві МЗС Білорусі, передає УНН.

"14 жовтня 2020 року в Міністерство закордонних справ Республіки Білорусь викликаний посол України в Республіці Білорусь І.Кизим. Українському дипломату вручена нота МЗС, в якій білоруська сторона висловлює занепокоєння щодо прийняття указу Президента України "Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих фахівців, які є громадянами Республіки Білорусь", який в порушення загальноприйнятих правових норм поширює свою дію винятково на громадян сусідньої держави", - йдеться у заяві.

У МЗС Білорусі вказали, що "зазначений правовий акт не можна трактувати по-іншому, як явно недружній і дискримінаційний крок української сторони, що межує з втручанням у внутрішні справи Республіки Білорусь".

"Ухвалення вищезазначеного указу підриває довіру в двосторонніх відносинах" і йде врозріз з низкою двосторонніх угод, додали у білоруському зовнішньополітичному відомстві.

"У зв'язку з цим українській стороні наполегливо рекомендовано вжити заходів щодо дотримання взятих на себе договірних зобов'язань у відносинах з Білоруссю. Щиро не бажаючи завдати шкоди дружнім зв'язкам з українським народом, білоруська сторона не має наміру переходити "червоні межі" в стосунках з Україною, але залишає за собою право на застосування, в разі виправданої необхідності, відповідних заходів щодо захисту національних інтересів відповідно до міжнародних норм", - сказано у заяві МЗС Білорусі.

Нагадаємо, 4 жовтня Зеленський підписав указ про заходи із залучення ІТ-фахівців з Білорусі.

Українські Національні Новини

Політика