mvf-ne-pogoditsya-finansuvati-surkisiv-a-tomu-pitannya-nastupnogo-transhu-pid-pitannyam-ekspert

МВФ не погодиться фінансувати Суркісів, а тому наступний транш під питанням - експерт

 • 20535 переглядiв

КИЇВ. 18 вересня. УНН. Оптимістичних настроїв стосовно отримання наступного траншу МВФ не було із самого початку. І не факт, що це таки трапиться до кінця року. У кредиторів є нагальні питання, на які Україна поки що так і не дала відповідей. Про це у коментарі УНН розповів політичний експерт Андрій Смолій.

“Я б не був оптимістичним щодо отримання кредиту МВФ до кінця цього року. По-перше, ми бачимо таке собі легке замороження відносин з МВФ, після того, як був отриманий перший транш кредиту Україною – фактично ще у травні-червні цього року, після цього якихось таких рухів, не зважаючи на те, що ми мали б отримати цей кредит восени цього року, ми не бачимо. І тут є кілька факторів”, - сказав він.

Один з факторів – питання щодо антикорупційних органів.

“Мова про САП і НАБУ. Ми бачимо, що українська влада намагається протягом останніх 6 місяців зробити все, щоб ці органи стали ручними, як до цього став Офіс ГПУ і ДБР. По суті є вимивання з цих органів спочатку Холодницького із САП, а тепер Ситника з НАБУ через механізми КСУ”, - пояснив Смолій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не було доведено, що гроші офшорів Суркісів дійсно належать позивачам - Мін'юст

Ще МВФ завжди дуже прискіпливо ставився до питання банківської системи.

“І тут, мабуть, питання номер №1 - справа Суркісів. Коли часто суди, за мовчазної згоди української влади, фактично величезні кошти, а мова про мільярди гривень, ледве не віддаються Суркісам. Ми говоримо про справу “Привату”. І це означає, що, якщо в кінцевому випадку Україні доведеться платити ці кошти Суркісам – це означатиме, що МВФ доведеться фактично фінансувати Суркісів. І звичайно, що МВФ не дасть Україні ні копійки, бо МВФ не буде фінансувати Суркісів чи інших олігархів в Україні. Само тому для МВФ це принципове питання, що стосується завершення цієї справи”, - зауважив експерт.

Смолій наголосив, що ніхто не буде фінансувати державу, в якій є узурповані органи державної влади, узурповані антикорупційні органи, а також надаються преференції, в тому числі й фінансові, окремим олігархам.

“Тому я дуже скептично поки що дивлюся на питання отримання цього траншу до кінця року”, - резюмував він.

Нагадаємо, у Верховній Раді хочуть розібратися із походженням коштів на офшорах Суркіса. Для цього вирішують питання про створення ТСК.

Зауважимо, що під сумнів легальність походження коштів на рахунках офшорних компаній (Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments — ред.) родини Суркісів поставили американські аудитори.

Так, у звіті Kroll йдеться про виведення з “ПриватБанку” за участі цих офшорів 150 млн грн. І ще вказується, що відбувалося це через схему почергових кредитів, а потім депозитів, відсоткові ставки на які складали неіснуючі в жодному банку — у п’ятеро завищені — відсотки.

Вказаний аудит американської компанії, як пояснили в НБУ, охопив 10 років діяльності “ПриватБанку”.

Нагадаємо, 2 вересня Печерський райсуд Києва під головуванням Сергія Вовка задовольнив позов офшорних компаній братів Суркісів до ПриватБанку на 350 млн доларів. А вчора, ВС зупинив виконання цієї ухвали.

Українські Національні Новини

Економіка