moodys-nazvalo-mozhlivu-prichinu-galmuvannya-pivnichnogo-potoku-2

Moody's назвало можливу причину гальмування "Північного потоку-2"

 • 10093 переглядiв

КИЇВ. 1 квітня. УНН. Вимога Данії провести додаткову екологічну експертизу щодо ділянки російського газопроводу "Північний потік - 2", яке отримала компанія Nord Stream 2 AG, можуть привести до затримки реалізації проекту. Про це з посиланням на огляд міжнародного рейтингового агентства Moody's повідомляє ТАСС, передає УНН.

"Запит Данського енергетичного агентства, обгрунтований прагненням знайти маршрут з найменшим впливом на навколишнє середовище і судноплавство, є негативним фактором для "Газпрому", оскільки несе ризик затримки реалізації газопроводу "Північний потік - 2", - йдеться в повідомленні.

Перешкоди в спорудженні газопроводу можуть послабити позицію "Газпрому" в переговорах з Україною щодо транзиту газу після грудня 2019 року, вважають в Moody's.

За оцінками агентства, внаслідок затримки транзит газу через Україну може становити 40-50 млрд кубометрів проти планованих 10-15 млрд кубометрів. Це призведе до більш високої вартості прокачування, ніж через "Північний потік - 2", вказали в Moody's.

Раніше Данське енергетичне агентство попросило оператора проекту - Nord Stream 2 AG - включити в екологічну оцінку також варіант прокладки газопроводу у данській виключній економічній зоні на південь від острова Борнхольм.

Необхідність знайти альтернативний маршрут "Північного потоку - 2" пов'язана зі змінами в законодавстві Данії. У 2017 році Данія ухвалила поправки до закону про континентальний шельф, згідно з якими МЗС Данії може відхилити заявку на будівництво трубопроводу в територіальних водах країни. У разі альтернативного варіанту будівництва газопроводу регулюється Конвенцією ООН з морського права, таким чином, МЗС Данії вже не зможе заблокувати проект, відзначає видання.

Кращим для Nord Stream 2 AG, як зазначається, як і раніше залишається первісний варіант маршруту, і в компанії розраховують, що данська влада схвалять саме його.

Раніше оператор "Північного потоку-2" назвав єдину проблему для проекту - дозвіл від Данії на прокладку трубопроводу.

Російський газопровід "Північний потік-2" будується для поставок газу до Німеччини в обхід України. В Україні вказують на політичність цього проекту і на те, що якщо "Північний потік-2" буде побудований, Росія організує серію провокацій, щоб остаточно припинити транзит через Україну. Німеччина заявляє, що не вважає цей проект політичним, і зробила кроки, спрямовані на збереження транзиту газу Україною.

Українські Національні Новини

Новини Світу