mizhnarodnyi-den-polotu-liudyny-v-kosmos-den-pratsivnykiv-raketno-kosmichnoi-haluzi-ukrainy-den-khomiakiv-den-rok-n-rolu-shcho-shche-mozhna-vidznachyty-12-kvitnia

Міжнародний день польоту людини в космос, День працівників ракетно-космічної галузі України, День хом’яків, День рок-н-ролу. Що ще можна відзначити 12 квітня

 • 88137 переглядiв

Сьогодні, 12 квітня, жителі нашої планети долучаються до відзначення події, яка знаменує важливий етап у розвитку людства і його науково-технічного прогресу – першому польоту людини в космос

Сьогодні, 12 квітня, жителі нашої планети долучаються до відзначення події, яка знаменує важливий етап у розвитку людства і його науково-технічного прогресу – першому польоту людини в космос, пише УНН.

Ця історична подія сталася 12 квітня 1961 року. На апараті "Восток-1" до зірок попрямував радянський космонавт Юрій Гагарін. Політ тривав 108 хвилин.

Першим космонавтом незалежної України став Леонід Каденюк, який 19 листопада 1997 року полетів у космос у складі інтернаціонального екіпажу на американському шатлі "Колумбія".

З 1997 року своє професійне свято 12 квітня відзначають працівники ракетно-космічної галузі України.

Незважаючи на хронічну нестачу фінансів, українська космічна програма все ж може похвалитися певними досягненнями.

31 серпня відбувся запуск першого національно супутника "Січ-1". У 1998 році українські підприємства підключилися до робіт зі створення Міжнародної космічної станції.

28 березня 1999 року у рамках міжнародного космічного проєкту "Морський старт"  відбувся перший пуск ракети-носія "Зеніт-3SL".

У 2003 році, наприклад, розпочався українсько-бразильський космічний проєкт будівництва стартового майданчика для нової української РН "Циклон-4" на космодромі Алкантара, поблизу екватора, який мав забезпечити Україні незалежний вихід в космос.

У 2008 році розпочав роботу новий міжнародний проєкт "Наземний старт" – із пуску РН "Зеніт-3SLБ". У 2011 року на орбіту вивели національний супутник дистанційного зондування Землі "Січ-2".

У 2014 році ракетою-носієм "Дніпро" виведено на орбіту 33 космічних апарата 17 країн світу, а також перший український наносупутник "Політан-1", виготовлений у Київському політехнічному інституті.

13 січня 2022 року відбувся запуск українського супутника "Січ-2-30".

Ще 12 квітня відзначається досить неоднозначна подія – Всесвітній день у сфері військових витрат.

Подія була започаткована Інститутом міжнародних досліджень спільно з Міжнародним бюро миру. Її мета полягала у закликах до країн світу щодо зменшення витрат на розробку, виробництво та купівлю різних видів озброєнь.

Після повномасштабного російського вторгнення в Україну подія втрачає свою актуальність. Зокрема, країни Європи вже збільшують свої воєнні бюджети.

Своє свято сьогодні відзначають любителі рок-н-ролу.

Саме 12 квітня 1954 року  Білла Хейлі та гурт "The Comets" в одній з студій Нью-Йорка записали культову пісню "(We’re Gonna) Rock Around the Clock".

Ті, хто тримають вдома хом’яків, можуть відсвяткувати день, присвячений саме цим тваринам.

12 квітня 1930 року (Israel Aharoni), зоолог і професор університету в Єрусалимі Ізраїль Ахароні відправився в експедицію в пошуках сирійських хом'яків на кукурудзяному полі.

Вважається, що саме ця експедиція послужила хорошим стартом для першого вдалого приручення хом'яків.

Всесвітній день хом’яків – це гарна можливість нагодувати чимось смачним свого домашнього улюбленця та провести цей день із ним.

В Україні сьогодні також відзначається День пластуна (скаута).

Засновником скаутського руху, який швидко став неймовірно популярним у багатьох країнах світу, був британський полковник Роберт Баден-Павелл.

У 1908 році Баден-Павелл почав організовувати перші скаутські табори та видав книжку "Розвідка для хлопчиків". Допомагала йому у всіх його починаннях дружина – Олав Баден-Павелл. Вона, як і її чоловік народилася 22 лютого, тому не дивно, що для святкування обрали саме цю дату.

В Україні скаутинг почав набувати популярності в 1911 році. Українських скаутів назвали пластунами – як колись козаків Запорізької Січі, що займалися розвідкою.

Саме 12 квітня 1912 році львівські пластуни вперше склали присягу, а в 1913 році було створено Організаційний Пластовий комітет. Українські скаути-пластуни в роки визвольних змагань 1917-22 рр. приймали активну участь у встановлення та підтримці влади за Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

За срср скаутський рух в Україні був заборонений, і почав відроджуватися на початку 90-х років.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті Василя Сповідника, єпископа Парійського.

Під час Вселенського собору 754 року він був один з небагатьох, хто рішуче виступив проти іконоборців. За це його кинули до в’язниці та постійно катували.

На волю Василь Сповідник вийшов лише після смерті імператора Лева, який підтримував іконоборців.

Іменини 12 квітня святкують Василь, Іван, Сергій, Марія.

Захар Подкидишев

УНН Lite