minfin-zbirayetsya-pereyti-na-vipusk-ovdp-lishe-u-grivni

Мінфін збирається перейти на випуск ОВДП лише у гривні

 • 15326 переглядiв

КИЇВ. 13 грудня. УНН. У Міністерстві фінансів до 2024 року планують перейти на випуск облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) лише у гривні. Про це повідомила під час брифінгу директор департаменту боргової політики Мінфіну Поліна Ярова, передає кореспондент УНН.

"Дорогим видається борг в іноземній валюті, оскільки він є дуже схильний девальвації (зниження курсу національної валюти до іноземних валют - ред.) національної валюти", - зазначила вона.

За словами Ярової, наймасштабнішою девальвація була у 2014-2016 роках, тоді державний борг зріс у 3 рази, оскільки велика його частина була в іноземній валюті.

"Якщо ми візьмемо період 2014-2016 років, коли девальвація була наймасштабнішою, державний борг зріс більш ніж у 3 рази, оскільки 60% було номіновано в іноземній валюті. Враховуючи такий ризик, одна із цілей управління державним боргом – це зменшення частки боргу, номінованої в іноземній валюті, для зменшення його ризиків", - додала вона.

У зв’язку з цим у Мінфіні до 2024 року планують перейти до випуску ОВДП у гривні.

"Зважаючи на високі ризики валютного боргу на внутрішньому ринку, ми поступово будемо переходити до випуску внутрішніх облігацій лише у національній валюті. Відповідна ціль зафіксована в програмі діяльності Кабінету міністрів. Ми плануємо до 2024 року перейти повністю на випуск ОВДП у гривні", - пояснила Ярова.

Нагадаємо, Міністерство фінансів заявило про зменшення державного боргу України у гривневому еквіваленті до рівня вересня 2017 року, водночас пояснивши його збільшення у доларовому еквіваленті зміцненням гривні. 

Додамо, раніше голова Рахункової палати Валерій Пацкан заявив, що укріплення гривні сприяло зменшенню загального обсягу державного боргу більше ніж на 100 млрд грн. 

Українські Національні Новини

Економіка