meteorologi-trivozhna-vidsutnist-snigu-v-yevropi-vischuye-silnu-posukhu

Метеорологи: тривожна відсутність снігу в Європі віщує сильну посуху

 • 1368374 переглядiв

КИЇВ. 27 лютого. УНН. Занепокоєння щодо посухи в Європі зростає. Виміри снігового покриву в Альпах показують лише невелику частину нормального накопичення снігу в цю пору року, а кількість опадів у таких місцях як Італія та Франція цього місяця також була серйозно недостатньою. Про це УНН пише посилаючись на dpa.

Деталі

У Франції, Швейцарії, Італії та деяких частинах Австрії снігу набагато менше, ніж у середньому, сказав метеоролог Клаус Хаслінгер із GeoSphere Austria, державної метеорологічної служби.

В Італії некомерційна екологічна організація Legambiente попереджає, що в останні місяці в італійських Альпах випало на 53% менше снігу, ніж у середньому за багаторічний період.

Проблема не лише у відсутності снігу, а й у відсутності дощу.

Дані показують, що у басейні річки По, що протікає через північну Італію, кількість опадів скоротилася на 61% проти середніх історичних значень.

У Франції після кількох тижнів поспіль без дощів є побоювання другої поспіль літньої посухи та обмежень на воду.

Системи високого тиску над Західною Європою відштовхують дощові фронти, що призводить до мізерних опадів. Але це не перший випадок, коли такі погодні умови викликають роки з дуже малою кількістю опадів, зазначив Хаслінгер. Шістдесят років тому, за його словами, була посушлива погода, яка тривала кілька років через певний розподіл температури на суші та на морі.

"У той час рівень Дунаю впав до рекордно низького рівня", - сказав метеоролог.

Хаслінгер додав, що є докази того, що глобальне потепління сприяє цим температурним режимам, роблячи посушливі умови більш поширеними найближчими роками.

"Якщо весняна погода буде такою ж, як у 2022 році, посуха стане набагато гіршою", - попередив Йозеф Ейтцінгер, метеоролог з Університету природних ресурсів та наук про життя у Відні.

За його словами, стає очевидним, що цього року річки нестимуть набагато менше талої гірської води, що також є ключем до поповнення запасів підземних вод.

У Франції, за даними національної системи моніторингу вод, із 422 ділянок підземних вод, 125 вже знаходяться на дуже низькому рівні, 120 на низькому рівні та 97 на помірно низькому рівні.

Всесвітньо відомі канали Венеції також пересихають, багато гондол лежать у бруді, а дрібніші канали нині більше не судноплавні. Під час відливу нещодавно було виміряно рівень води більш ніж на 65 сантиметрів нижче за нормальний рівень. 

Уся північна Італія страждає. За даними газети La Repubblica, після місяця без дощу в регіоні Емілія-Романья існує ризик падіння національного виробництва продуктів харчування на 40%.

Українські Національні Новини

Новини Світу