matios-pro-dbr-100-tsivilnikh-ne-mozhut-stezhiti-za-diyami-350-tisyach-viyskovikh

Матіос про ДБР: 100 цивільних не можуть стежити за діями 350 тисяч військових

 • 12131 переглядiв

КИЇВ. 25 травня. УНН. Державне бюро розслідувань не зможе ефективно працювати в напрямку розслідування правопорушень, скоєних військовослужбовцями. Для розслідування подібного роду злочинів необхідна військова юстиція та військові суди. Про це в інтерв'ю kyivpost розповів заступник Генерального прокурора - головний військовий прокурор Анатолій Матіос, передає УНН.

Державне бюро розслідувань повинно було взяти на себе всі слідчі функції. Однак досі штат бюро не сформований.

"Рада постановила, що 100 неіснуючих цивільних осіб - слідчі нового бюро розслідувань - повинні стежити за діями 350 тисяч військовослужбовців. Абсурд", - сказав головний військовий прокурор.

Матіос вважає, що звичайні суди не повинні засуджувати солдат. Повинні бути також військові поліцейські зі спеціальними повноваженнями, військові слідчі і адвокати захисту для солдатів, які фінансуються державою. Військовий суд повинен бути останньою інстанцією.

"Замість цього у нас є звичайний суддя, якого дискредитують, на якого здійснюють нападки різні активісти за те, що він засуджує героя війни. Яке рішення винесе суддя, якщо цей солдат підходить і погрожує знайти його після суду?" - сказав Матіос.

Раніше Головний військовий прокурор висловлювався за створення Державного бюро військової юстиції.

Ідею створення Державного бюро військової юстиції підтримує і представник громадської організації Transparency International Олена Трегуб. На її думку, це дасть можливість залучити ветеранів АТО і, в тому числі, взяти під контроль ситуацію з незаконно вивезеним із зони військових дій.

"Щоб засудити солдата, суддя повинен знати відносини і традиції в його бригаді, знати всі накази його командирів і розуміти специфіку військових правил і багато іншого", - додала вона.

Українські Національні Новини

Політика