mask-peremig-rosiyu-kuchma-prokomentuvav-korablya-crew-dragon

Маск переміг Росію: Кучма прокоментував запуск корабля Crew Dragon

 • 21864 переглядiв

КИЇВ. 31 травня. УНН. Ілон Маск зробив те, на що не здатні більшість держав світу. Він один переміг Росію і фактично посунув Москву з її місця на світовому ринку. Так другий президент України Леонід Кучма прокоментував запуск космічного корабля компанії SpaceX Ілона Маска Crew Dragon на ракеті Falcon 9, передає УНН з посиланням на його пресслужбу.

"Я щиро вражений тим, чого домоглася віра та наполегливість фактично однієї людини. Це справжня людина. Але, з іншого боку, мені шкода, бо того, чого досяг Ілон Маск, ще не досягла моя країна", заявив Кучма.

На його думку, Маск зробив те, на що не здатні більшість держав світу.

"Скажу більше: Маск – один-єдиний Маск – переміг Росію. Він фактично посунув Москву з її місця на світовому ринку. Він вирішив, чого хоче, і вперто робив все, що для цього потрібно. Так має робити і наша влада, якщо хоче досягти успіху будь-де – в тому числі, і у сфері космосу".

Кучма вважає, що ця сфера зараз буде все важливішою, вона стає фокусом усіх інноваційних розробок, лакмусовим папірцем того, чи готова та чи інша країна приєднатися до клубу лідерів нового світу.

"І я точно знаю, що всі шанси та можливості для цього поки що в нас залишились. Сучасні технології, наукова школа, висококласні кадри, нарешті – багата історична традиція. Але з таким відношенням до галузі час працює не на нашу користь".

Він додав, що раніше десятки країн користувалися послугами наших космічних носіїв. Україна була серед світових лідерів.

"Чи можливо сьогодні повернути цей статус? Сподіваюся, що так. І точно знаю: якщо ми не збережемо космічну галузь, це не буде означати тільки зрадити славному минулому. Це означатиме і загубити перепустку у майбутнє", зауважив Кучма.

Як відомо, Леонід Кучма до приходу у політику більше тридцяти років працював у Конструкторському бюро "Південне" (першим заступником генерального конструктора якого став у 1982 р.) та виробничому об’єднанні "Південмаш" (генеральний директор у 1986-1992 рр.).

Серед проектів, які було розроблено за його безпосередньої участі - легендарна ракета СС-18 "Сатана"; проект "залізничного старту" СС-24 або "Скальпель"; "Блок Є" - система для висадки людини на поверхню Місяця та її повернення на орбітальний модуль; ракетоносій "Зеніт-2".

Україна була учасницею міжнародного консорціуму "Морський старт", для якого була розроблена ракета "Зеніт-3SL". І саме "Зеніт" вважає найкращим носієм світу після своїх власних розробок Ілон Маск.

Нагадаємо, NASA і SpaceX вперше в історії американської і всієї світової космонавтики відправили перший пілотований запуск американського приватного космічного корабля Crew Dragon місії Demo-2 з двома астронавтами на борту.

31 травня космічний корабель Crew Dragon з астронавтами на борту здійснив автоматичну стиковку з Міжнародною космічною станцією.

Астронавти з корабля Crew Dragon уже перейшли на МКС.

Українські Національні Новини

Суспільство