lyudi-pechut-pirizhki-na-prodazh-tomu-ne-khochut-vstanovlyuvati-lichilniki-kharkivoblgaz

Люди печуть пиріжки на продаж, тому не хочуть встановлювати лічильники - Харківоблгаз

 • 27020 переглядiв

КИЇВ. 19 червня. УНН. Встановити безкоштовно людям лічильники - ціла проблема. Про це заявив комерційний директор Харківського облгазу Антон Яворовський, передає кореспондент УНН із Державної регуляторної служби, де сьогодні обговорюють підняття норм споживання газу.

У Держспоживслужбі вважають, що сьогоднішні норми споживання газу для домогосподарств без лічильників на рівні 3,28 сильно занижені. До того ж, у червні цього року суд виніс рішення скасувати ці норми і встановити їх на рівні 9,8.

Рішення Міненерго щодо схвалення будь-якого підняття норм на сьогоднішній день немає, там вважають, що цьому має передувати установка обіцяних людям лічильників, за яку відповідають облгази і НКРЕКП.

Однак в облгазах відзначають, що вони б і раді їх встановити, але люди не пускають їх на поріг будинку.

"Ми не проти і тільки за встановлення лічильників. Я вам більше скажу: по тому, скільки газу реально споживає те чи інше домогосподарство, ми знаємо, хто яким бізнесом там займається - хто пече пиріжки на продаж, умовно. І ми хочемо встановити лічильники. Але як, якщо нас люди не пускають? Ми ж не можемо вриватися у будинки", - кажуть у Харківському облгазі.

Відзначимо, що рішення суду про підвищення норм споживання газу означає, що людям можуть приходити оновлені цифри вже у найближчих платіжках. Яке рішення прийме Кабмін - поки неясно. Однак уже зрозуміло, що рано чи пізно норми газу таки будуть підняті.

Тому експерти радять людям не відмовлятися від безкоштовних лічильників, щоб не довелося їх встановлювати за свої гроші.

У Держрегуляторній службі і НКРЕКП відзначають, що підвищення норм споживання газу має стати головною мотивацією для встановлення лічильників, оскільки зараз за людей без лічильників платять ті, хто з лічильниками. Вони перекривають їх витрати і саме в їх платіжках налічується сума за установку лічильника тим, хто їх ще не встановив.

"Одна з величезних проблем, яка існує з 2014 року - це необґрунтовані норми споживання газу для домогосподарств, які не мають лічильників газу. Ми проводили дослідження за три опалювальні сезони і виявили, що встановлені урядом норми в 2014, 2016 і 2018 роках необгрунтовані. Це означає, що ті, хто має лічильник - платить за тих, хто його не має. Це треба регулювати, тому що це дискримінація за принципом: є лічильник чи ні", - кажуть у Держрегуляторной службі.

"З 2011 року НКРЕКП завжди включала у тариф (людей, які платять за лічильником - ред.) для облгазів кошти на встановлення лічильників", - повідомила директор департаменту НКРЕКП Тетяна Рябуха.

Зволікання з установкою лічильника буде тільки посилювати дискримінацію між абонентами з лічильниками і без, кажуть фахівці.

Українські Національні Новини

Економіка