likvidatsiya-rayoniv-rada-napravila-do-komitetu-zakonoproekt-schodo-diyalnosti-mistsevikh-rad

Ліквідація районів: Рада направила до комітету законопроект щодо діяльності місцевих рад

 • 22557 переглядiв

КИЇВ. 17 вересня. УНН. Народні депутати у четвер направили до комітету для підготовки до повторного першого читання з пропозицією комітету законопроект щодо діяльності та організації органів місцевого самоврядування у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів, передає кореспондент УНН.

"В умовах змін терустрою з метою гарантування стабільності правових та інших відносин необхідно забезпечити безперервність реалізації завдань та повноважень держави та місцевого самоврядування. Для цього виникає необхідність прийняття парламентом законопроекту 3651… Цей законопроект врегулює низку питань, зокрема щодо реорганізації юридичних осіб публічного права – місцевих рад, виконавчих комітетів рад, районних рад, районних державних адміністрацій і завершення їх повноважень", - пояснив заступник міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Крім того, з його слів, зокрема, законодавство врегулює низку питань щодо порядку правонаступництва органів самоврядування в новоутворених громадах та районах.

Так, за направлення до комітету для підготовки до повторного першого читання проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв'язку з утворенням (ліквідацією) районів проголосували 232 народних депутати.
Проектом акта передбачається внесення змін до Виборчого кодексу та низки законів України.

Зазначеними змінами, серед іншого, пропонується врегулювати питання щодо призначення виборів старост у територіальних громадах, території яких затверджені Кабінетом Міністрів України, правонаступництва майна, прав та обов’язків районних рад районів, ліквідованих Верховною Радою, а також завершення повноважень та правонаступництва органів місцевого самоврядування в разі затвердження територій територіальних громад за рішенням уряду.

Передбачається також уповноважити Кабінет Міністрів України утворювати та ліквідовувати місцеві державні адміністрації.

Також передбачено визначити, зокрема, особливості найменування адміністративно-територіальних одиниць та інше.

Як повідомляв УНН, у липні Верховна Рада "перекроїла" райони, ухваливши в цілому проект постанови про ліквідацію та утворення районів. Проект постанови був внесений у Раду Кабінетом міністрів з урахуванням пропозицій профільного комітету ВР. Таким чином, змінюється мапа України, адже з 490 районів залишається 136.

Українські Національні Новини

Політика