likar-poyasniv-yak-antibiotiki-u-produktakh-vplivayut-na-organizm-lyudey

Лікар пояснив, як антибіотики у продуктах впливають на організм людей

 • 32816 переглядiв

КИЇВ. 20 січня. УНН. Людина може щодня споживати антибіотики і цього не помічати. Бо вони “ховаються” у продуктах і навіть у мізерній дозі здатні провокувати незворотні наслідки. Про це у коментарі УНН розповів лікар-інфекціоніст Ігор Гайдук.

"Коли антибіотик не потрібен, то він діє як алерген, як отрута, як зайве для організму. "Приховані" антибіотики - це, на жаль, плата за цивілізацію, коли їх дають тваринам, щоб вони не гинули масово і не хворіли", - сказав він.

Лікар вказує, що антибіотики, які потрапляють в організм разом з продуктами - провокують стійкість до них у майбутньому.

"Антибіотиками ми вбиваємо не сам організм, а мікроби. І дійсно, невеличкі дози антибіотиків, які ми вживаємо, роблять ті мікроби нечутливими. Бо чутливі гинуть, а їх "діти" - вже стійкі і нечутливі до антибіотиків. Розвивається резистентність і зараз швидкість наростання стійких до антибіотиків бактерій значно більша, ніж швидкість появи нових антибіотиків. І коли ці дві криві зійдуться в одній точці, то ми повернемося на 100 років назад - до ери, коли не було антибіотиків", - прокоментував Гайдук.

Антибіотики дійсно можуть врятувати життя, але коли вони потрапляють в організм без потреби, то мають зворотній ефект, наголошує лікар.

"Антибіотики - це колосальне досягнення. Це був колосальний стрибок, але "застав дурня Богу молитися - він і лоба розіб’є", так і тут. Тому треба дуже обережно ставитися до антибіотиків, ні в якому разі не приймати їх для профілактики і слідкувати за харчуванням. Головна порада тут - намагатися купувати якісне м'ясо, слідкувати за тим, якого виробника обирати", - резюмував він.

Раніше УНН повідомляв, що пандемія спровокувала у світі попит на м'ясо без антибіотиків. Пояснюється це тим, що у період, коли перестали працювати ресторани і кафе, споживачі змушені були готувати їжу вдома і зацікавилися якістю продуктів, створивши попит на "корисну" їжу. Наприклад, споживачі проявили немалий інтерес до курятини без антибіотиків. Щоб задовольнити ринкові вимоги, виробники м'яса птиці повинні тепер відходити від використання антибіотиків. Саме такий споживчий запит вкрай актуальний у поточному 2021 році. Тим більше, що цього вимагає законодавство, якщо мова йде про країни ЄС.

В Україні незалежний тест на відсутність антибіотиків у курятині пройшов тільки виробник ТМ "Наша Ряба". Підтверджено, що антибіотиків немає ні у кінцевому продукті, ні під час всього періоду вирощування птиці.

Українські Національні Новини

Суспільство