lideri-partiy-yevroparlamentu-ne-viznayut-lukashenka-legitimnim-i-nazvali-yogo-personoyu-non-grata-v-yes

Лідери партій Європарламенту не визнають Лукашенка легітимним і назвали його персоною нон грата в ЄС

 • 11949 переглядiв

КИЇВ. 17 серпня. УНН. Лідери провідних партій в Європарламенті у спільній заяві оголосили, що не визнають Олександра Лукашенка переобраним президентом Республіки Білорусь і вважають його персоною нон грата в ЄС. Про це йдеться у спільній заяві політиків, передає УНН.

"Президентські вибори 9 серпня не були ні вільними, ні справедливими, і звіти, які заслуговують на довіру, вказують на перемогу Світлани Тіхановської. Тому ми не визнаємо Олександра Лукашенка переобраним президентом Білорусі та вважаємо його персоною нон грата в Європейському союзі", - сказано в заяві.

Лідери політпартій також зажадали проведення нових і вільних виборів у Білорусі за участі незалежних спостерігачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лукашенко виключив можливість проведення повторних виборів

Крім того, політики зажадали від РФ не втручатися у внутрішньополітичні процеси Республіки.

"Ми закликаємо Російську Федерацію утримуватися від будь-якого втручання, прихованого або відкритого, у справи Білорусі після виборів, і закликаємо інститути ЄС і держави-члени пильно протидіяти будь-яким діям Росії із цього боку", - йдеться в заяві.

Крім того, політики підтримали рішення глав МЗС країн ЄС ввести нові персональні санкції проти білоруської влади.

Заяву підписали політичні лідери груп EPP, S&D, Renew Europe, Greens/EFA та ECR.

Як повідомляв УНН, раніше сьогодні стало відомо, що вищий політичний орган Європейського союзу, Європейська рада, збереться в цю середу для обговорення ситуації в Білорусі.

Нагадаємо, минулої п'ятниці відбулася зустріч глав МЗС країн ЄС. На зустрічі дипломати погодилися на санкції після жорсткого придушення протестів у Республіці Білорусь.

Українські Національні Новини

Новини Світу