krislo-ministra-mvs-yak-fraktsiyi-budut-golosuvati-za-vidstavku-arsena-avakova-ta-priznachennya-denisa-monastirskogo

Крісло міністра МВС: як фракції будуть голосувати за відставку Арсена Авакова та призначення Дениса Монастирського

 • 54133 переглядiв

Йде останній міністр Майдану. УНН проаналізував можливість успішного голосування відставки Авакова

КИЇВ. 15 липня. УНН. Сьогодні Верховна Рада повинна проголосувати за відставку міністра МВС Арсена Авакова, а вже завтра 16 липня, після години запитань до уряду відбудеться голосування за Дениса Монастирського, кандидатуру, яку особисто вніс президент Володимир Зеленський. У фракції "Слуга народу" кажуть, що легко знайдеться 300 голосів, як за відставку, так і призначення нового міністра, тому ці питання, в президентській фракції, вважають майже вирішеними. УНН вирішив дізнатися, як же будуть голосувати всі парламентські фракції.

Останній міністр Майдану

Глава Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваков йде зі своєї посади, у вівторок він написав заяву про відставку. Аваков був міністром протягом семи років, всі ці роки супроводжувалися чутками про його звільнення, так і реальними голосуваннями за відставку, але тоді голосів забракло. Сьогодні ж відставка неминуча, в цьому переконані всі фракції, з якими поспілкувався УНН.

Після публічної заяви про відставку, у вівторок зібралося закрите засідання "Слуги народу". Ключовою темою було голосування за відставку Авакова і призначення замість нього голови комітету з правоохоронної діяльності, №19 в списку "Слуги народу" Дениса Монастирського. Зеленський його вже представив фракції. І хоча в повноваження президента не входить питання про призначення або відставку міністра внутрішніх справ. Але саме позиція Зеленського, стала ключовою для рішення фракції "СН".

"Президент сказав коротко, щоб помаранчеву і червону кнопку ми приберегли на інший випадок. Всі все зрозуміли, тому голосування буде передбачуваним", - розповів депутат з "СН".

"Я можу сказати, що я прийняв найскладніше рішення в своєму житті", - прокоментував сам Монастирський своє призначення після закритого засідання "слуг".

Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія спрогнозував, що після відставки Авакова, за призначення Дениса Монастирського на пост міністра внутрішніх справ у Верховній Раді проголосує понад 300 нардепів.

Ключові голоси будуть монобольшості "Слуг народу", "Голоса" і позафракційних депутатів. В "СН" кажуть, що крім побажання президента важливо, що про відставку попросив сам міністр.

"Я не вважаю правильним проти волі утримувати людину на посаді міністра внутрішніх справ. Мабуть він дійсно готовий піти у відставку, тому звичайно, фракція "Слуга народу" підтримає відставку Авакова", - розповіла голова підкомітету з держбезпеки і оборони комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони і розвідки Ірина Верещук.

Таку ж думку висловила її колега Євгенія Кравчук, яка називає дивною позицією не голосувати, коли чиновник особисто пише заяву за власним бажанням, в той же час висловлює підтримку кандидатурі Монастирського.

"Не бачу причини не голосувати. Впевнена, наша фракція дасть достатньо голосів. Денис Монастирський вже два роки керує одним з найбільших комітетів Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності. Він досконально знає законодавство, має добру юридичну освіту, незважаючи на те, що не оперативник і не практикується. Але для оцінки масштабу завдань його підготовки цілком достатньо. Денис професійна і порядна людина", - говорить Кравчук.

Верещук додає, що знає Монастирського як людину відповідальну, дуже зважену, яка спочатку подумає, а потім каже.

"Ми працюємо з паном Денисом, це наш суміжний комітет, так як ми разом в сфері нацбезпеки і оборони працюємо. А ще більше він думає, коли приймає рішення, і це дуже добре. Не є імпульсивним, якщо говорити про "тактико-технічні" характеристики"- характеризує потенційного міністра нардеп.

Також нардеп Олександр Качура підтвердив, що будуть голоси за відставку Авакова і призначення Монастирського, однак не готовий прогнозувати загальну кількість голосів. Голосувати за відставку буде і голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Опитані "слуги" впевнені, що не підтримувати прохання президента будуть тільки одиниці. Приєднаються до "СН" партія "Голос", які ініціювали і домагалися відставки більше року.

"Ми були першою політичною силою в цьому парламенті, яка ініціювала відставку міністра Авакова. Ми підтримували цю ідею тоді, підтримуємо її зараз. Причина - не відбулося реальної реформи МВС і Національної поліції. Вперше ми ініціювали відставку Авакова за згвалтування дівчини в відділенні поліції в Кагарлику. Антон Геращенко тоді обіцяв в залі парламенту, що весь Кагарлицький відділ буде розформовано. А ми прекрасно знаємо, що велика його частина продовжила служити в поліції. на жаль, подібних випадків чимало. Це типовий приклад кадрової політики в поліції. Тому "Голос" підтримує відставку Авакова, тому що МВС таки потрібні реформи", - заявив нардеп фракції "Голос" Андрій Осадчук.

Також в "Голосі" вважають, що головним питанням залишається: хто буде замість Авакова? "Зараз є величезні сумніви: чи дійсно є бажання зробити МВС ефективним, або це тільки бажання Банкової отримати більший контроль над всією системою МВС? Тому я б закликав президента, прем'єр-міністра і "Слуг народу", як мінімум, спробувати обговорити кандидатуру нового міністра з парламентом перед її внесенням", - говорить депутат.

Опозиція стоїть осторонь

Не голосувати за відставку Арсена Авакова і не підтримувати кандидатуру Дениса Монастирку - така позиція переважно всіх нардепів з партії "ОТЗЖ", "Батьківщини" і "ЄС". Найбільше опозицію обурює ручний режим прийняття рішень і, як колегам з "Голосу", депутатам не подобається те, що інші кандидатури не обговорюють з парламентом.

Лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко повідомила, що фракція не голосуватиме за відставку Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ, оскільки вона не брала участі у формуванні уряду. "Ми не брали участі в голосуванні за відставку жодного міністра, тому що ми не формували цей уряд, а тому вони абсолютно не несемо відповідальність за наслідки його роботи. Як і раніше, ні за які відставки ми голосувати не будемо".

Таку ж позицію озвучують в "Опозиційною платформі за життя". За словами Нестора Шуфрича остаточне рішення буде прийматися на засіданні фракції, однак швидше за все, відставку не підтримають.

"Рішення буде прийматися перед голосуванням, під час засідання фракції. Але я можу припустити, що ми не будемо підтримувати ні відставку Авакова, ні підтримувати кандидатуру Монастирського. У зв'язку з тим, що ми за вкрай рідкісним винятком голосуємо за звільнення і призначення кандидатур, які пропонує правляча влада. ми не є членами коаліції, тому ми не можемо пропонувати свою кандидатуру на посаду міністра МВС", - говорить Шуфрич.

Ще визначається з голосуванням "Європейська солідарність", а до рішення нардепи партії не готові давати свої прогнози та будь-які інші коментарі. Однак надійні джерела близькі до партії повідомили УНН, що в "ЄС" вже планують розгойдувати "кейс Авакова" проти президента.

"Авакова не можна було назвати ручним міністром, а Зеленському потрібен свій, слухняний. Вони хочуть качати тему, що Зеленський прибрав Авакова, за високу активність міністра. Наприклад, останній місяць поліція активно ловила депутатів "СН" за кермом в неадекватному стані."ЄС" хочуть зробити акцент на узурпації влади, і що Зеленський покриває своїх нардепів", - розповідає джерело.

Однак головні побоювання нардепи бачать в транзиті влади до Денису Монастирському, і в тому, чи зможе він утримати і осилити вибудувану Аваковим вертикаль влади.

Українські Національні Новини

Політика