kosovo-vidkhililo-zakliki-zakhodu-provesti-serbskiy-referendum

Косово відхилило заклики Заходу провести сербський референдум

 • 40423 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Косово відхилило заклик західних урядів дозволити своїй етнічній сербській меншості проголосувати на референдумі в сусідній Сербії, як це робили на виборах у Сербії досі, що може підсилити напруженість у нестабільній частині Балкан. Про це пише УНН з посиланням на Associated Press.

Деталі

У спільній заяві вищої влади Косова йдеться, що серби можуть голосувати лише поштою або в офісі зв’язку, не дотримуючись минулої практики створення виборчих дільниць у районах, де переважають серби.

Закони Косова "не визнають право однієї держави проводити референдум на суверенній території іншої держави, - йдеться в заяві офісу президента Косова Вйоса Османі. - Практика, яка застосовувалася досі з 2012 року, є неконституційною".

Це рішення, ймовірно, ще більше загострить відносини між Косово та Сербією. Косово проголосило незалежність від Сербії в 2008 році, і Белград відмовився визнати цей крок.

Делегація косовських сербів у п'ятницю обговорила це питання в Белграді з президентом Сербії Олександром Вучичем.

Референдум який пройде у неділю, зосереджується на поправках, які, за словами уряду Сербії, підвищать незалежність судової системи балканської країни в рамках реформ, необхідних для наближення країни до членства в Європейському Союзі.

У спільній заяві раніше в п’ятницю Сполучені Штати, Франція, Німеччина, Італія, Велика Британія та ЄС привітали сербський референдум, заявивши, що "важливо, щоб виборці, які мають право голосу, могли голосувати на виборах та референдумах".

Доповнення

Сербія наполягала на тому, щоб Косово залишалося частиною країни, незважаючи на проголошення незалежності після конфлікту 1998-99 років, в якому загинули близько 13 000 осіб і який завершився після того, як НАТО бомбардувала Сербію, щоб припинити репресії проти етнічних албанців-сепаратистів.

Сербія зберегла сильний вплив у районах Косово, де переважають серби, хоча формально не має влади на цій території, оскільки була змушена відмовитися від контролю в 1999 році. Десятки тисяч сербів живуть у Косові, переважно на півночі, поруч із Сербією.

Суперечка між Сербією та Косово залишається причиною напруженості на Балканах. Переговори за посередництва ЄС, спрямовані на нормалізацію відносин, не принесли прогресу, хоча і Косову, і Сербії було наказано розв’язати свої розбіжності, щоб рухатися вперед у своїх заявках на вступ до ЄС.

Українські Національні Новини

Новини Світу