konstantinopol-viznav-kiyivsku-metropoliyu-nezalezhnoyu-vid-moskovskogo-patriarkhatu

Константинополь визнав Київську метрополію незалежною від Московського патріархату - дослідження

 • 21875 переглядiв

КИЇВ. 5 жовтня. УНН. Вселенський Патріархат (Константинопольська православна церква- ред.) провів дослідження у рамках надання церковного статусу автокефалії Українській Церкві щодо відновлення історичної правди про відносини Української Церкви та її Матері-Церкви. У рамках дослідження Вселенський патріархат визнав Київську метрополію незалежною від Московського патріархату. Про це повідомляє УНН з посиланням на прес-службу Київської православної богословської академії.

За результатами вивчення офіційних документів, що збереглися або були відновлені в процесі історичних досліджень, здійснених не лише грецькими, але й російськими вченими, випливає таке:

  • Вселенський Патріархат ніколи не надавав Київській митрополії права становити канонічну територію Московського Патріархату. Канонічні кордони Російської Церкви були визначені, коли ця Церква була вивищена до статусу Патріархату в 1589 році і ніколи не була змінена ніяким Патріаршим чи Синодальним Томосом, Київська митрополія ніколи не належала до цих меж. Кожна географічна область, що виходить за межі кордонів, які визначаються Томосом про автокефалію будь-якої православної церкви, також лежить поза її канонічною територією, як це передбачено для кожної автокефальної церкви.
  • Київська митрополія (і вся нинішня Україна) існувала з часу її створення єпархією Вселенського Престолу, зберігаючи своє первісне та належне місце в межах її Статуту, тоді як кожен митрополит Київський отримував свою хіротонію від Патріарха Константинопольського безперервно до сімнадцятого століття. Спілкування між Українською Церквою та Вселенським Патріархатом було настільки міцним, що навіть після політичної інтеграції з Москвою в 1654 році будь-яка спроба, вчинена Патріархом Московським з метою висвячення Митрополита Київського, зустрічала сильний спротив з боку духовенства та мирян України.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Екзарх не виключив візиту патріарха Варфоломія в Україну

"Звичайно, це все розумів Московський Патріархат, саме тому він свавільно порушив вказані умови й ніколи не дотримував їх, тому що прагнув свавільно включити Київську митрополію (і Україну) до своєї канонічної юрисдикції. Однак це, поза сумнівом, також є порушенням священних канонів 15 та Патріаршого та Синодального "Акта" 1686 року, за якими будуються всі відносини Московського Патріархату з цим регіоном. Через недотримання будь-яких умов Патріаршого та Синодального "Акта" 1686 року цей акт буде недійсним у повному обсязі", - сказано у публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спецслужби РФ намагаються створити хаос в Україні для протидії отримання Томосу - СБУ

Як повідомляв УНН, 19 квітня Верховна Рада підтримала звернення Президента України Петра Порошенка до Вселенського Патріарха Варфоломія про надання автокефалії православній церкві України.

Нагадаємо, 17 квітня Президент України Петро Порошенко заявив, що прийняв рішення звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія I про Томос Українській помісній автокефальній церкві.

В УП заявили, що надання автокефалії Українській православній церкві після призначення екзархів Вселенським патріархом Варфоломієм I в Києві відбудеться швидше, ніж очікувалося раніше.

Українські Національні Новини

Політика