kolyshnia-suddia-yespl-rozpovila-na-shcho-naibilshe-nadkhodylo-skarh-vid-ukraintsiv

Колишня суддя ЄСПЛ розповіла на, що найбільше надходило скарг від українців

 • 153867 переглядiв

Українці часто скаржаться до ЄСПЛ на незаконне затримання, причому колишня суддя ЄСПЛ Ганна Юдківська відзначила поширеність цієї проблеми та зменшення кількості скарг на катування. Також поширеними є скарги на справедливий судовий розгляд та права власності.

Українці найчастіше звертаються до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) із скаргами щодо незаконного тримання під вартою. Про це УНН розповіла партнер EQUITY Law Firm, суддя Європейського Суду із прав людини (2010-2022), віцеголова Робочої групи ООН з питань свавільних затримань, віцепрезидент Європейської спільноти міжнародного права Ганна Юдківська.

Я була суддею від України в ЄСПЛ протягом 12 років. Скарги від наших громадян надходили в принципі по всіх статтях Європейської Конвенції, але звичайно там були такі чемпіони серед статей Конвенції, як 5 стаття – незаконне тримання під вартою – на превеликий жаль органи слідства зловживають. І суди відповідно зловживають із обранням запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Є в Європейському суді так звана процедура well established case law – це ті справи, які комунікуються групами, тому що це такі самі порушення, про які Європейський суд казав в контексті України багато разів

- розповіла Юдьківська.

За її словами, дуже багато скарг щодо порушення права на справедливий суд, і в кримінальних процесах, і в цивільних процесах.

"Багато скарг на порушення 1 статті 1 протоколу права власності… 8 стаття Конвенції – право на повагу до приватного життя. Знизилася кількість скарг – це дуже позитивно – щодо 3 статті, катування не людське поводження. Не можна сказати що їх зовсім немає, але прекрасно, що їхня кількість суттєво знизилася. Це стосується і як катувань, як таких – слідчими органами, майже немає таких скарг, і умов тримання під вартою. Знизилася кількість скарг на тривалість судового розгляду", - зазначила Юдьківська.

Вона зазначила, що чемпіоном є ситуація із свавільним затриманням і незаконним триманням під вартою.

"Але те що видається сьогодні, що лежить на поверхні – ну якщо ми виносимо за дужки ситуацію пов’язану із війною, ситуацію яка триває з 14 року, якщо ми про це не говоримо, про наслідки воєнних дій, то чемпіоном є ситуація зі свавільним затриманням і незаконним триманням під вартою", - сказала Юдьківська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європейському суді з прав людини вже багато позовів, які стосуються війни рф в Україні – суддя ЄСПЛ від України

Анна Мурашко

Суспільство