kolyshni-ukrainski-poloneni-vpershe-rozpovily-pro-obmin-za-uchasti-uhorshchyny

Колишні українські полонені вперше розповіли про обмін за участі Угорщини

 • 72303 переглядiв

11 українських військовополонених із Закарпаття, нібито угорського походження, були передані Росією Угорщині минулого року, але вони стверджують, що є українцями без угорського коріння і громадянства, і на них чинився тиск з боку Росії, щоб вони заявили про угорське громадянство для обміну.

Торік Росія передала Угорщині 11 українських військовополонених родом із Закарпаття нібито через їхнє угорське походження. Двоє з них вперше розказали, за яких умов відбувалася передача полонених, пише DW, передає УНН.

Деталі

Колишні полонені родом із Закарпаття. Вони були серед 11 українських військовополонених, яких у червні 2023 року Росія передала Угорщині - нібито через їхнє угорське походження. Тим не менш, чоловіки не мають ані угорського коріння, ані угорського громадянства. Вони вважають себе українцями і спілкуються українською мовою.

Обидва приєдналися до війська навесні 2022 року, після початку повномасштабного російського вторгнення. У складі різних підрозділів вони воювали на Луганщині, і в червні 2022 року були захоплені в полон російськими військовими.

Обох чоловіків утримували у Суходольській колонії, відомій як місце утримання українських військовополонених на окупованій території Луганської області. Звільнені із полону військові неодноразово заявляли про катування у цій колонії. У той час там були ще 500 українських військовополонених.

ГУР перевіряє інформацію про чергову таємну передачу Угорщині українських полонених13.07.23, 12:33 • [views_599640]

Полонених годували перловкою і "тюремною баландою". За майже рік у колонії він втратив десять кілограмів, Андрій - майже 30.

Серед 500 військовополонених було шестеро чоловіків родом із Закарпаття. Саме їх посадили до вантажівки на початку червня 2023 року, розповідають чоловіки.

Через дві доби вони зрозуміли, що опинились у Москві. Там їх допитали представники ФСБ, які повідомили, що полонених звільнять, але відвезуть не в Україну, а в Угорщину.

Угорщина сказала Росії, що наші бабці могли бути угорками, тож вони забирають своїх людей

розповідає один із колишніх полонених, посилаючись на слова російських спецслужбовців.

Водночас, за словами чоловіків, із 11 закарпатців лише один має угорське походження.

Але мені сказали: або ти говориш так, як треба - що ти угорець, або невідомо, чи тебе довезуть назад

розповіли полонені.

Контекст

Після обміну віцепрем’єр-міністр Угорщини Жолт Шем’єн назвав передачу українських військовополонених "турботою про всіх громадян Угорщини та угорців".

Водночас очільник українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що це було зроблено у політичних інтересах премʼєра Віктора Орбана.

"Там була одна проста мета: Віктор Орбан мав показати угорцям і в Угорщині, і поза межами Угорщини, що він їхній єдиний захисник", - прокоментував Кулеба.

Спецслужби рф виманюють персональні дані у родин військовополонених – Лубінець27.03.24, 09:23 • [views_0]

Лілія Подоляк

Війна