kolishnogo-polkovnika-avstriyskoyi-armiyi-zasudili-za-shpigunstvo-na-korist-rf

Колишнього полковника австрійської армії засудили за шпигунство на користь РФ

 • 11405 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. Земельний суд Зальцбурга, Австрія, засудив до 3 років ув'язнення полковника австрійської армії за передачу Росії відомостей, що становлять державну та військову таємницю. Про це повідомляє УНН із посиланням на DW.

"Земельний суд Зальцбурга у вівторок, 9 червня, засудив полковника австрійської армії у відставці Мартіна М. до 3 років ув'язнення за передачу Росії відомостей, що становлять державну та військову таємницю. За даними слідства, колишній полковник щонайменше з 1992 до 2018 року передавав російському головному управлінню Генштабу збройних сил РФ (колишнє ГРУ) секретні матеріали і отримав за це 280 тисяч євро", - повідомили у ЗМІ.

Сказано, що з метою захисту національної безпеки, судовий процес проходив у закритому режимі. За словами адвоката, перед початком процесу обвинувачений зазначив, що вважає себе патріотом Австрії й визнав, що передавав Росії певні відомості, але стверджує, що вони не порушували держтаємницю, так як він отримував їх виключно з відкритих джерел, і порівняв свою роботу з роботою кореспондента за кордоном.

Уточнюється, що за час співпраці Мартіна М. і офіцера ГРУ, який платив йому за інформацію, стали друзями, заявив захисник Міхаель Хофер. Також, за даними газети Kronen Zeitung, офіцер кожні два тижні спілкувався зі своїм російським куратором - таким собі "Юрієм", передавав інформацію про австрійські військово-повітряні сили, артилерійські системи, про хід службових нарад, а незадовго до свого викриття - і про стан справ із мігрантами в Австрії.

"Оскільки колишній полковник перебував в ув'язненні з 30 листопада 2018 року, і, таким чином, відсидів більше половини терміну, він був звільнений прямо у залі суду. Максимальне покарання за статтею, за якою було засуджено Мартіна М., становить 10 років", - сказано у повідомленні.

Сказано, що Міністерство внутрішніх справ Австрії влітку 2019 року оголосило у міжнародний розшук громадянина Росії, підозрюваного у роботі на ГРУ. За відомостями поліції Австрії, 65-річний уродженець Москви Ігор Зайцев таємно збирав відомості на шкоду інтересам цієї країни, в тому числі - керував агентурною мережею і отримував інформацію від Мартіна М.

Нагадаємо, 9 листопада 2018 року Австрія затримала полковника через шпигунство для РФ. Пізніше він зізнався у скоєному.

Українські Національні Новини

Новини Світу