kitayskim-chinovnikam-ne-dozvolili-buti-prisutnimi-na-tseremoniyi-proschannya-z-korolevoyu

Китайським чиновникам не дозволили бути присутніми на церемонії прощання з королевою

 • 166023 переглядiв

КИЇВ. 16 вересня. УНН. Офіційній делегації Китаю було заборонено бути присутніми на похороні британської королеви Єлизавети II перед державним похороном. Про це пише The Guardian, передає УНН.

Деталі

Спікер Палати представників Ліндсі Хойл видала спеціальний указ, яким китайській делегації не дозволили увійти до Вестмінстер-холу. Заборона залишиться чинною, поки діють санкції щодо британських депутатів.

"Віце-президент летів за 5000 миль з Пекіна, щоб бути присутнім на похороні королеви, і рішення спікера палати громад Ліндсі Хойл було ухвалено незалежно від палацу", - повідомило джерело The Guardian.

Посольство Китаю відреагувало на заборону, заявивши, що "підлі та боягузливі дії деяких членів британського парламенту щодо перешкоджання нормальному обміну та співпраці між Китаєм та Великою Британією заради особистої політичної вигоди суперечать бажанням і завдають шкоди інтересам народів країн".

Контекст

Голова КНР Сі Цзіньпін не планує бути присутнім на похороні у Вестмінстерському абатстві в понеділок, натомість відправивши свого заступника.

У вересні минулого року Хойл та її колега у Верхній палаті Джон Макфолл заборонили послу Китаю у Великій Британії відвідувати парламент. Спікер Палати громад стверджував, що тоді послу було б "недоречно" зустрічатися в Палаті громад, поки сім британських парламентаріїв залишаються під санкціями.

За шість місяців до того Китай ввів санкції щодо семи парламентаріїв. Всі вони відкрито критикували Пекін, виступаючи проти поводження з уйгурами в Сіньцзяні.

Китай запровадив санкції проти парламентаріїв невдовзі після того, як Велика Британія разом із США, Канадою та Європейським союзом запровадила санкції щодо китайських чиновників, яких вважають відповідальними за порушення прав людини на автономній північно-західній території країни.

Українські Національні Новини

Новини Світу