kitay-spodivayetsya-na-povernennya-rosiyi-i-ssha-do-vikonannya-drsmd

Китай сподівається на повернення Росії і США до виконання ДРСМД

 • 9885 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Китай висловлює надію на повернення Росії і Сполучених Штатів до дотримання Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). Про це пізно в суботу заявив член Політбюро Центрального комітету Комуністичної партії Китаю (ЦК КПК), глава канцелярії Комітету ЦК КПК у закордонних справах Ян Цзечи після свого виступу на Мюнхенській конференції з безпеки, передає УНН.

"Китай сподівається, що США і Росія зможуть повернутися до ДРСМД. Ми також виступаємо проти надання договору багатостороннього характеру", - заявив Ян Цзечи, слова якого наводить агентство Сіньхуа.

"Китайська сторона виступає за збереження глобальної стратегічної стабільності. Одностороння заява Сполучених штатів про вихід з ДРСМД матиме серйозні наслідки і викликає стурбованість міжнародного співтовариства", - підкреслив політик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Китай відкинув пропозицію Німеччини взяти участь в переговорах по ДРСМД

Нагадаємо, договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності був підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у 1987 році. У 2014 році президент США Барак Обама вперше на рівні глав держав звинуватив Росію в порушенні ДРСМД в зв'язку з випробуваннями крилатої ракети наземного базування 9М729. У свою чергу в листопаді 2018 року МЗС РФ висловив докір США в порушенні ДРСМД шляхом розміщення в Європі пускових установок Mk-41 для керованих ракет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відмова від ДРСМД призведе до непередбачуваності світової політики - Горбачов

2 лютого США оголосили, що починають вихід з ДРСМД. Держсекретар Майк Помпео пояснив, що договір буде розірвано, "якщо Росія не повернеться до повного і перевіряється дотримання договору протягом шестимісячного періоду". У відповідь президент Росії Володимир Путін заявив, що Росія дзеркально відповість на рішення США вийти з ДРСМД і теж призупиняє участь в договорі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ми обженемо РФ та Китай за витратами на ракетні озброєння у разі необхідності - Трамп

Українські Національні Новини

Політика