kernel-zaproponuvav-ukrayintsyam-finansuvati-budivnitstvo-yikh-elevatoriv-tri-prikladi-nevdalogo-spivrobitnitstva-z-agrokholdingom-verevskogo

"Кернел" запропонував українцям фінансувати будівництво їх елеваторів: три приклади невдалого співробітництва з агрохолдингом Веревського

 • 28083 переглядiв

КИЇВ. 29 липня. УНН. Агрохолдинг "Кернел" Андрія Веревського зробив привабливу пропозицію: хоче фінансувати будівництво елеваторів. Але для тих, хто ще не пізнав на собі співпрацю з латифундистом, УНН зібрав деякі приклади.

"Плануєте будівництво елеватора для власних потреб? Ми готові надати фінансування для вашого проекту. Якщо ви зацікавлені в будівництві зерносховища, ми підтримаємо вас в цьому", - крутить на рекламі в Facebook свою заяву "Кернел".

Однак не всі спільні проекти з "Кернел" закінчуються успішно. Точніше, як правило, вони закінчуються успішно тільки для "Кернел".

Під постом користувачі соцмережі залишають іронічні коментарі, сумніваючись в щирості "Кернел" допомогти своїм конкурентам. І неспроста. УНН зібрав приклади невдалого співробітництва з агрохолдингом Веревського.

Конфлікт Андрія Веревського і Михайла Стадника за 30 млн доларів

Михайло і Інеса Стадник в 2012 році продали "Кернел" дві свої компанії. За умовами договору, агрохолдинг Веревського повинен був заплатити за них близько 61 млн доларів в два транші. Однак за підсумком виплатив тільки 40% суми або 24 млн доларів. Стадник подав позови до міжнародних судів і за рішенням Лондонського міжнародного арбітражного суду "Кернел" зобов'язали виплатити Стаднику більше 33 млн доларів з урахуванням відсотків і судових зборів. Пізніше ці гроші були заморожені на рахунках "Кернел" з метою збереження. Однак, до цього дня Стадники так і не отримали належні їм гроші за продаж активів "Кернел". Детальніше тут.

Конфлікт Андрія Веревського і сім'ї покійного нардепа Валерія Давиденка

Незважаючи на те, що цей конфлікт локальний і не вийшов поки за межі України, все ж він вразив багатьох учасників ринку АПК своєю цинічністю з боку "Кернел".

Суть конфлікту в тому, що кілька років тому "Кернел" надав "Агродому" (Чернігівська область) позику в розмірі 11 млн доларів під заставу частки корпоративних прав підприємства. За умовами договору, "Кернел" мав повернути корпоративні права після розрахунків за позикою. Однак після смерті Давиденка пов'язані з "Кернел" структури і особи встановили контроль над його компанією на тій лише підставі, що "Агродім" несвоєчасно виплатив відсотки за користування позикою через глобальний локдаун, який викликав коронавірус. При цьому, за словами Людмили Давиденко, новий менеджмент "Агродому", який пов'язують з "Кернел", зібрав їх урожай на 25 млн доларів, що повністю покривало і саму позику, і відсотки за користування цією позикою. Але частину корпоративних прав на "Агродом" так і не повернув.

Більш того, створена компанія-клон, що має назву "Агродім." (з крапкою), яка схиляє пайовиків переукладати договори оренди. При цьому людям розповідають, що обидві компанії тотожні.

"Кернел" і маніпуляції з землею

У липні цього року "Кернел" спровокував ще один конфлікт, на цей раз в Черкаській області. Постраждалі розповіли, що тривалий час перебували в партнерстві з "Кернел", суть якого полягала в обміні землями для спрощеного користування.

"Два роки тому місцеві пайовики погодилися на пропозицію "Кернел" здати землю в оренду. При цьому земля ця (89 га) була розкидана в полі. У 2018 році "Кернел" і "Красногірське" домовилися про обмін землями, щоб частина "Кернел" утворювала єдину ділянку і було легше обробляти. Аналогічний договір був укладений в 2020 році", - розповіла УНН юрист агропідприємства "Красногірське".

Весь цей час не було між сторонами ніяких суперечок, поки в 2021 році "Кернел» не вирішив зібрати урожай із землі "Красногірського". Формальним поясненням було те, що договір між "Кернел" і "Красногірським" був укладений до грудня 2020 року, а після "Кернел" вирішив не продовжувати його. Але на той час поля "Красногорського" були вже засіяні, і "Кернел" не міг цього не знати. Детальніше тут.

Українські Національні Новини

Економіка