kazakhstan-ne-vidavatime-rf-ukhilyantiv-bez-zavedenikh-na-nikh-kriminalnikh-sprav

Казахстан не видаватиме рф ухилянтів без заведених на них кримінальних справ

 • 170114 переглядiв

КИЇВ. 27 вересня. УНН. Влада Казахстану заявила, що не видасть росії її співгромадян, які ухиляються від військкоматів у зв'язку з "частковою мобілізацією", допоки на них немає кримінальної справи або оголошення у міжнародний пошук. Про це під час брифінгу заявив міністр внутрішніх справ Марат Ахметжанов, пише УНН з посиланням на "Радио Аззатык".

Цитата

Голова МВС країни заявив, що Казахстан з росією має договірні відносини щодо надання правової допомоги, обміну засуджених та екстрадиції злочинців.

"Найголовніший принцип тут, щоб і в нас, і в росії це було кримінальне діяння. Окрім того, ви знаєте, що у разі оголошення громадянин рф в міжнародний розшук, Казахстан встановлюватиме і видаватиме цих осіб у порядку екстрадиції до росії", - заявив Ахметжанов.

Він підкреслив, що головною підставою для видачі є кримінальна справа, відкрита проти громадянина у себе в країні.

"Якщо шукатимуть військкомати, то це не є правовою підставою для їх видачі", - додав голова МВС Казахстану.

Деталі

Тим часом президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв під час зустрічі із громадськістю Туркестанської області, заявив, що планує провести перемовини з російською стороною щодо прибуття громадян рф до республіки.

"Найголовніше, щоб ми зберігали згоду із сусідніми країнами. Ми цього нічого не втратимо. В останні дні до нас приїжджає багато людей із росії. Більшість із них змушені їхати через безвихідну ситуацію", - заявив Токаєв.

За його словами, Казахстан повинен "піклуватися про росіян та забезпечити їм безпеку", оскільки це політичне та гуманітарне питання. Токаєв додав, що доручив уряду країни вжити необхідних заходів у зв'язку з великою кількістю мігрантів до Казахстану.

Нагадаємо

На кордоні росії з Казахстаном люди стояли у черзі на виїзд із рф по 12 годин. 

У комітеті національної безпеки Казахстану заявили, що кількість охочих покинути росію збільшилася з 21 вересня, коли російський диктатор володимир путін оголосив про "часткову мобілізацію" у країні.

Українські Національні Новини

Новини Світу