inozemni-kompaniyi-zmozhut-vidkrivati-rakhunki-v-ukrayinskikh-bankakh-nbu

Іноземні компанії зможуть відкривати рахунки в українських банках - НБУ

 • 15177 переглядiв

КИЇВ. 4 квітня. УНН. Національний банк надає можливість іноземним компаніям відкривати рахунки в банках України. Про це УНН повідомили в прес-службі регулятора.

Зазначається, що для поступового переходу України до вільного руху капіталу Національний банк надає можливість відкривати рахунки новим суб’єктам фінансового ринку України – юридичним особам-нерезидентам, у тому числі іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, що діють від імені таких інвестиційних фондів.

При цьому, право відкривати рахунки в українських фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції юридичним особам – нерезидентам України передбачають Закони України “Про валюту і валютні операції” та “Про внесення змін до деяких законів України щодо сприяння залученню іноземних інвестицій”, а також Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

З цією метою Національний банк оновив Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків клієнтів банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів (далі – Інструкція). Вона, зокрема, регулює порядок відкриття/закриття банками рахунків клієнтів – резидентів і нерезидентів України (фізичних та юридичних осіб), кореспондентських рахунків банків – резидентів та нерезидентів та рахунків міжнародних фінансових організацій, а також - управителя за договором управління майном.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Держдумі вважають, що "збиток Криму від України" перевищує 23 млрд доларів

Крім того, спрощення в порядку відкриття рахунків клієнтів, передбачені в Інструкції, позитивно вплинуть на умови ведення бізнесу в Україні завдяки новаціям. Перш за все, йдеться про скасування подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів – відтепер розпорядження рахунком здійснюватиметься на підставі переліку осіб, які відповідно до законодавства мають на це право, та що не потребує нотаріального посвідчення. Також, говориться, що зміна найменування юридичної особи не передбачає закриття діючих рахунків.

Положення документа не містять також режимів рахунків клієнтів (тобто обмежень стосовно проведення операцій з рахунками), а лише визначають деякі особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів.
Нова редакція Інструкції затверджена постановою Правління Національного банку України від 01 квітня 2019 № 56 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Оновлена Інструкція набирає чинності з 04 квітня 2019 року.

Нагадаємо, що НБУ хоче змінити порядок видачі ліцензії на надання послуг з інкасації. 

Українські Національні Новини

Економіка