golovniy-zakupnik-medpreparativ-v-ukrayini-ogoloshuvav-i-vidminyav-bagatomilyonni-tenderi-vivchayuchi-rinok-divni-torgi-pomitili-postachalniki

Головний закупник медпрепаратів в Україні оголошував і відміняв багатомільйонні тендери, "вивчаючи ринок": дивні торги помітили постачальники

 • 16291 переглядiв

КИЇВ. 26 лютого. УНН. Державне підприємство "Медичні закупівлі України" минулого року оголошувало дивні торги на томографи, а після їх скасовувало. У відповідь на обурення учасників у держкомпанії пояснили свої дії пробою ринку, повідомляє УНН.

Так, у вересні минулого року "Медичні закупівлі України" оголосили тендер на поставку 10 комп'ютерних томографів. Заявлена вартість становила понад 208 млн грн.

Заявки на участь у тендері подали 6 компаній. Вигідну ціну за товар - 132 млн грн запропонувала "Екна Україна". Однак, 27 жовтня держкомпанія скасувала торги. Як виявилося, купувати комп'ютерні томографи у держкомпанії не збиралися, а тільки "мацали" ринок.

"ДП "Медичні закупівлі України" проводило процедуру "допорогових закупівель", яка не є пропозицією замовника на укладення договору по заявленому товару, а є інструментом аналізу ринку і виявлення найбільш вигідних пропозицій", - йдеться у рішенні держкомпанії про скасування тендеру.

І таких пробних тендерів ДП "Медзакупкі України" провело, як мінімум, шість, все з тією ж метою: "аналіз ринку" і "пошуку вигідних пропозицій". При цьому на всі ці тендери були заявлені одні і ті ж технічні вимоги та очікувана вартість.

Учасники торгів впевнені, що таким способом "Медичні закупівлі України" затягували закупівлю обладнання.

"Такі дії спрямовані на затягування процесу підписання договорів з постачальниками? У результаті таких дій може виникнути ситуація, в якій жоден з постачальників не зможе виконати умови договору за поставками. Це все може призвести до зриву проведення закупівлі необхідного обладнання", - йдеться в скарзі.

Також нагадується про недоречність таких дій під час епідемії і важливості КТ-діагностики коронавірусу.

"Хто з ДП "Медичні закупівлі" буде відповідати за те, що люди не будуть мати можливість проводити діагностику в умовах пандемії коронавірусної хвороби (COVID-19) і своєчасно отримувати лікування на початковій стадії захворювання? У медицині доведено, що саме КТ є основним обладнанням для діагностики пошкодження легенів, викликаних коронавірусною хворобою (COVID-19) на початковій стадії захворювання", - скаржилися учасники.

Доповнення

За відомостями міністерства охорони здоров'я, ДП "Медичні закупівлі" у минулому році зірвало закупівлю медпрепаратів та обладнання в цілому на 1 млрд грн.

Довідка

ДП "Медичні закупівлі України" створено в 2018 році як національне агентство із закупівлі медпрепаратів та обладнання за гроші держбюджету. Очолив держкомпанію Арсен Жумаділов, який займав до цього посаду глави Біляївської райадміністрації Одеської область (коли областю керував Михайло Саакашвілі).

Українські Національні Новини

Суспільство