gensek-radi-yevropi-zasterig-vid-ruxit

Генсек Ради Європи застеріг від Ruxit

 • 8872 переглядiв

КИЇВ. 9 листопада. УНН. Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив занепокоєння, що Євросоюз може зіткнутися не лише з Brexit, але і з Ruxit - виходом Росії з Ради Європи. Про це він заявив під час візиту до Фінляндії для переговорів з головою МЗС країни Тімо Сойні, передає УНН з посиланням на видання Yle.

"Існує реальна загроза того, що Європа зіштовхнеться не лише з Brexit (виходом Великої Британії з Європейського Союзу), але і з Ruxit", - сказав він.

За словами Ягланда, існує загроза, що вихід Росії з РЄ завадить звичайним росіянам подати позови до Європейського суду з прав людини і знову розділятиме Європу.

У свою чергу, голова МЗС Фінляндії заявив, що намагатиметься зробити все, щоб вирішити проблему з небажанням Росії платити членські внески в РЄ.

"Коли ви є членом організації, ви також повинні платити внески. Це стосується всіх. Якщо ви не платите, ви не можете отримати переваги членства", - зазначив дипломат.

Раніше Генсек РЄ заявив, що Росія не повернеться до ПАРЄ у січні 2019 року через несплату щорічного членського внеску.

При цьому у грудні цього року регламентний комітет ПАРЄ повторно розгляне зміни до регламенту, які дозволять повернути російську делегацію - після того, як в асамблеї не пройшла спроба повернути російську делегацію у жовтні.

У 2014 році через незаконну анексію Криму Росією резолюцією ПАРЄ російська делегація вперше була позбавлена права голосу, а її члени - права обіймати посади голів комітетів ПАРЄ та входити до складу моніторингових місій. На знак протесту з 2016 року Росія не бере участі у сесіях ПАРЄ.

Як повідомляв УНН, Янгланд не виключає, що Росія залишить Раду Європи, коли настане два роки з моменту несплати нею членських внесків.

Українські Національні Новини

Новини Світу