gensek-nato-zustrivsya-z-merkel-schob-obgovoriti-migratsiynu-krizu-ta-rosiyski-viyska-bilya-ukrayini

Генсек НАТО зустрівся з Меркель, щоб обговорити “міграційну кризу” та російські війська біля України

 • 23914 переглядiв

КИЇВ. 19 листопада. УНН. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг перебуває в Німеччині з офіційним візитом. Сьогодні він зустрівся з виконуючою обов'язки канцлера ФРН Ангелою Меркель, щоб обговорити зокрема штучно спричинену "міграційну кризу" на кордоні Білорусі та Польщі, а також нарощування російської військової сили поблизу України, пише УНН.

Цитата

“У Берліні зустрічаюся з канцлером Меркель для обговорення кризи на кордоні Польщі з Білоруссю, нарощування російської військової потужності поблизу України і Китаю. Європа і Північна Америка повинні об'єднатися в стратегічній солідарності", — написав Генсек Альянсу в Twitter.

Деталі

За словами Столтенберга, для НАТО дуже важлива сильна Німеччина. Про це він заявляв раніше сьогодні на конференції "NATO Talk 2021".

У свою чергу Меркель на переговорах висловилася на користь налагодження діалогу з Росією.

"Я завжди виступала за діалог між НАТО і Росією. Незважаючи на нинішнє охолодження і серйозні протиріччя: завжди краще поговорити один з одним, ніж не розмовляти", — процитувала Меркель офіційний представник уряду ФРН Мартіна Фіц.

Додамо

Раніше генеральний секретар НАТО закликав Росію уникати ескалації на кордоні з Україною.

Що було раніше

На початку листопада The Washington Post повідомила про стягування російських військових до кордону з Україною.

Американські і європейські чиновники заявили виданню, що бачать "незвичайні переміщення техніки і військових на західному фланзі Росії" і почали фіксувати це після завершення російсько-білоруських навчань "Захід-2021", які відбулися з 10 по 15 вересня. У матеріалі наголошується, що пересування військ відбувається на тлі того, що Росія зайняла більш жорстку позицію щодо України, а конфлікт на Донбасі "увійшов в нову стадію".

Пізніше видання Politico опублікувало супутникові знімки, що підтверджують повідомлення про те, що Росія знову концентрує війська і військову техніку на кордоні з Україною.

Прессекретар Президента України Сергій Нікіфоров заявив, що Україна не має підтвердження інформації про те, що Росія знову нарощує кількість військових у Криму, ОРДЛО та поблизу українських кордонів. Міністерство оборони називає ці повідомлення елементами психологічного або пропагандистського тиску, кажуть в ОПУ.

Однак новина викликала занепокоєння деяких офіційних осіб у США та Європі. Так, Пентагон заявив, що стежить за нарощуванням російських військ біля кордонів України. А президент Сполучених Штатів Джо Байден навіть відправив до Москви главу ЦРУ Білла Бернса, щоб попередити Кремль про те, що США уважно стежать за нарощуванням військ біля кордону з Україною, і спробувати визначити, чим керується у своїх діях Росія.

У понеділок Франція і Німеччина застерегли Росію від заподіяння шкоди територіальній цілісності України на тлі масштабної і незвичайної концентрації російських військ на кордонах країни.

15 листопада видання Bloomberg повідомило, що США разом з європейськими союзниками готують відповідь, якщо Росія почне широкомасштабне вторгнення в Україну.

Українські Національні Новини

Політика