gazprom-zayaviv-pro-te-scho-vikonav-zobovyazannya-schodo-tranzitnogo-dogovoru-z-ukrayinoyu-za-2021-rik

"Газпром" заявив про те, що виконав зобов'язання щодо транзитного договору з Україною за 2021 рік

 • 33507 переглядiв

КИЇВ. 15 грудня. УНН. У "Газпромі" заявили про те, що виконали зобов'язання за транзитним договором з Україною за 2021 рік. Про це УНН повідомляє з посиланням на офіційну заяву компанії.

Цитата

“Сьогодні компанія виконала зобов'язання за транзитним договором з Україною. З початку року через її територію протранспортовано 40 млрд куб. м російського газу, що відповідає обсягу, передбаченому транзитним договором на весь 2021 рік", - йдеться в заяві.

Додамо

У листопаді "Газпром" повідомив, що виконує план по закачуванню в європейські підземні сховища і "перевиконає план транзиту через Україну".

Довідка

Чинна транзитна угода між Росією та Україною, укладена на п'ять років, передбачає транзит у 2021-2024 роках по 40 мільярдів кубометрів на рік.

Вартість газу в Європі різко зросла в серпні — вересні. Якщо влітку розрахункова ціна найближчого ф'ючерсу за індексом голландського TTF становила близько 515 доларів за тисячу кубометрів, то до кінця вересня показник виріс більш ніж удвічі. Експерти пояснювали це кількома факторами: низьким рівнем заповненості європейських підземних сховищ, обмеженням пропозиції з боку основних постачальників і високим попитом на зріджений природний газ в Азії.
Історичного максимуму - 1937 доларів-вартість газу досягла 6 жовтня, після чого ціни на паливо почали падати.

У перший день листопада — вперше за півтора місяці — вартість ф'ючерсів опустилася нижче 750 доларів за тисячу кубометрів.

"Газпром" 9 листопада оголосив, що затвердив і почав виконувати план закачування газу в п'ять європейських підземних сховищ (ПСГ) на листопад, завершивши закачування в російські.

Українські Національні Новини

Політика