ukenru
fond-harantuvannia-vkladiv-prodaie-maino-bankiv-za-zanyzhenymy-tsinamy-vlasnyk-mehabanku

Фонд гарантування вкладів продає майно банків за заниженими цінами – власник "Мегабанку"

 • 125710 переглядiв

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продає активи банку, який перебуває в процесі ліквідації, за значно заниженими цінами, порушуючи принцип продажу.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продає майно АТ "Мегабанк", який перебуває в процесі ліквідації, за сильно заниженими цінами. Про це УНН повідомив власник "Мегабанку" Віктор Суботін.

За словами Суботіна, на відкритих торгах через сайт "Prozorro.Продажі" було виставлено пули прав вимоги за кредитними договорами  АТ "Мегабанк" на загальну суму 1,676 млрд грн, які було забезпечено заставою на загальну суму 2,39 млрд грн. Він уточнив, що ринкова вартість застави була підтверджена аудиторськими компаніями, що входять до Великої четвірки,  за результатами перевірки діяльності банку у 2019, 2020 та 2021 роках. Суботін підкреслив, що результати цих аудиторських перевірок  є у ліквідатора банку, тобто Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, і в Національного банку України. 

"Фактична вартість реалізації вищезазначених пулів склала 216 млн грн, що складає 12,9% від початкової ціни пулу прав вимоги. Тобто, затверджений Фондом спосіб, порядок, склад та умови відчуження майна банку призводить до порушення головного принципу, передбаченого Законом України "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" - реалізація майна (активів) банку за найвищою вартістю", - зазначив Суботін.

Водночас, за даними Суботіна, така "реалізація активів" та "організація торгів" викликають здивування, і такі випадки не поодинокі. 

Власник "Мегабанку" розповів, що на сайті "Prozorro.Продажі" також були виставлені  на продаж одним пулом права вимоги за кредитними договорами клієнтів на загальну суму 505 млн грн. За даними  "Публічного паспорту активу", загальна площа застави нерухомого майна – близько 16 тис. кв м, а рухоме майно, виходячи з опису є обладнанням цих приміщень і пов’язано із обслуговуванням автівок. Наприклад, у складі міститься "інфрачервона сушка, підйомники". 

Вказані активи, за словами Суботіна, було реалізовано за 72 млн грн, що складає 14,2% від початкової ціни, або за 4 400 гривень за квадратний метр (115 дол. за кв м), навіть не враховуючи вартість обладнання, яке було у цих приміщеннях. 

Водночас, за даними сайту "Prozorro.Продажі" приміщення, яке було відділенням банку, було продано за 13 млн грн при початковій вартості реалізації 11,4 млн. грн (площа приміщення 406,8 кв.м.), тобто за 118%. 

"І тут виникає запитання, а чому саме так? Куди іноді зникає принцип  - реалізація майна (активів) банку за найвищою вартістю?! Яким чином повертати кошти державі, сплачені вкладникам та іншим кредиторам за такої реалізації майна та активів банку?!", - зазначив Суботін.

Крім того, за його словами, викликають здивування та сумніви пули, сформовані за незрозумілим принципом і реалізовані за високу вартість. 

"Наявна неоднорідність формування пулу, де суто банківське устаткування (банкомати та термінали з прийому платежів) продаються разом з об’єктами нерухомості (паркомісцями). Навіть недосвідченій у "продажах" особі зрозуміло, що банківське обладнання та паркомісця мають різних покупців. І формування такого "незрозумілого" пулу призводить до результату коли ліквідне на банківському ринку обладнання продається за ціною, що нижче на 50, або більше відсотків від балансової", - додав Суботін.

Також, на його думку, варто звернути увагу на незвичне та незрозуміле формування великого пулу активів для продажу на загальну суму 2,119 млрд грн, куди включені позичальники із різних секторів економіки: торгівля, виробництво, сільське господарство, будівництво тощо. 

Суботін зазначив, що ці активи, привабливі для окремих секторів економіки, де працюють потенційні покупці і, які розуміють ринкову вартість кожного окремого активу із відповідного сектору економіки. Але, за його словами, вони ніколи не витратять кошти на придбання непрофільного для них активу. 

"Формування такого "великого пулу" це зрозуміла дія, якщо її кінцевою метою є продаж майна банку (активів) за найнижчою вартістю", - пояснив Суботін.

Додамо

Під час журналістського розслідування, яке проводив УНН, зʼясувалося, що Рекрут у 2023 році провела за кордоном або в дорозі туди чи назад понад 100 днів, тобто майже половину всіх робочих днів року. У 2022 році її поїздки сумарно складали понад 80 днів.

Примітно, що згідно із декларацією Світлани Рекрут, у 2022 році вона отримала від ФГВФО компенсацію надміру витрачених коштів на відрядження у сумі понад 65 тисяч грн.

Водночас, пресслужба ФГВФО у 2022-2023 роках повідомляла всього про три міжнародні заходи, які відбувалися за кордоном за особистої участі Світлани Рекрут.

Крім того, під час розслідування УНН дізнався, що Світлана Рекрут неодноразово використовувала для поїздок за кордон два автомобілі Toyota Camry, які належать АТ "Мегабанк", що перебуває в процесі ліквідації з липня 2022 року.

Одним з автомобілів вона почала користуватися у жовтні 2022 року.

Відповідно до Закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб" майном банку, що перебуває в процесі ліквідації, може користуватися з метою економії виключно представник ФГВФО, який входить до складу тимчасової адміністрації. За даними сайту youcontrol, Світлана Рекрут не є уповноваженою особою від ФГВФО на ліквідацію АТ "Мегабанк". Наразі від Фонду ліквідацію здійснює Біла Ірина Володимирівна.

У відповідях на журналістські запити ФГВФО стверджує, що Світлана Рекрут користувалася автомобілями, які належать АТ "Мегабанк" виключно для відряджень і з метою економії кошти.

Проте, за даними УНН, вона 22 вересня 2022 року виїжджала за кордон на автомобілі  Toyota Camry, що належить АТ "Мегабанк", разом з батьками Валерієм та Валентиною Рекрут.  Повернулися вони в Україну через три дні 25 вересня 2022 року. Варто зазначити, що подорожувала Світлана Рекрут з четверга по неділю, а отже навряд вона на вихідних з батьками на авто банку, що ліквідується, їздила у службове відрядження.  

Нагадаємо

За депутатським зверненням члена Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ніни Южаніної Національне агентство з питань запобігання корупції розпочало перевірку  щодо можливого конфлікту інтересів Рекрут під час використання нею для поїздок за кордон автомобілів, які належать "Мегабанку".

Крім того, Власник "Мегабанку" Віктор Суботін планує звернутися  до правоохоронних органів щодо використання Рекрут автомобілів банку для особистих поїздок за кордон та продажу Фондом активів "Мегабанку" за значно заниженими цінами.

У відповідь на журналістський запит про поїздки Рекрут за кордон ФГВФО повідомив, що відомості про переміщення посадових осіб Фонду (відрядження, ділові поїздки тощо) є службовою інформацією, що має обмежений доступ, а також додав, що Рекрут звернулася в правоохоронні органи щодо ІА УНН.

Лілія Подоляк

Слайдер