filaret-ozvuchiv-nazvu-maybutnoyi-obyednanoyi-ukrayinskoyi-tserkvi

Філарет озвучив назву майбутньої об'єднаної української церкви

 • 18519 переглядiв

КИЇВ. 26 жовтня. УНН. Назва Єдиної помісної православної церкви, що утворюється в Україні - Українська православна церква. Про сьогодні сказав на брифінгу Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, передає кореспондент УНН.

"Офіційна назва буде "Українська православна церква", друга назва – "Київський патріархат", - зазначив Філарет.

Що стосується непорозумінь в ході об’єднання, то, за словами священнослужителя, вони у всіх є, але всі непорозуміння можна погодити, тому, "якщо в автокефальної церкви є якісь питання стосовно Київського патріархату, ми знайдемо шляхи для порозуміння".

Формування назви церкви пояснив речник Української православної церкви Київського патріархату, архієпископ Євстратій Зоря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Філарет пояснив механізм переходу парафій до об'єднаної церкви

"Щодо назви, хотів би уточнити: і ми, і Українська автокефальна православна церква, як учасники процесу знаємо позицію Константинопольського патріархату щодо назви, бо це не наша ідея чи наша фантазія", - сказав речник.

За його словами, всі помісні православні церкви, окрім давніх патріархатів, які називаються по назві міста, мають однакову структуру назви – Румунська православна церква, Болгарська, Сербська і т. д.

"Тому, бо в Україні утворюється Єдина помісна православна церква, відповідно і назва – "Українська православна церква". Це є думка, обговорена за участі представництва Вселенського патріархату… Додаткові назви для української церкви мають бути збереженні – це і "Київський патріархат", і "Українська автокефальна православна церква".

Нагадаємо, раніше Філарет заявив, що ніякого насильства після рішення Вселенського патріарха надати Українській церкві Томос про автокефалію не буде.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос української церкви - Win-win стратегія для всього регіону

Нагадаємо, на думку Філарета, процес об'єднання трьох церков буде швидким.

Нагадаємо, речник УПЦ КП Євстратій Зоря з посиланням на джерела повідомив, що на Синоді Вселенського патріархату ухвалили два важливі для України рішення: про задоволення апеляції Патріарха Філарета (а також апеляції митрополита Макарія) (щодо зняття анафеми - ред.), а також про визнання незаконною анексії Київської Митрополії Російською Церквою в 1686 р.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Томос остаточний та безповоротний: експерт розтлумачив тонкощі отримання автокефалії

Як повідомляв УНН, Вселенський патріарх Варфоломій дав гарантію, що питання автокефалії Української православної церкви буде вирішене в інтересах українського народу.

Українські Національні Новини

Політика