ekspert-rozpoviv-khto-opinivsya-u-skladnomu-stanovischi-pislya-vidkrittya-rinku-zemli

Експерт розповів, хто опинився у складному становищі після відкриття ринку землі

 • 22312 переглядiв

КИЇВ. 8 липня. УНН. Після відкриття ринку землі з 1 липня у складному становищі опинились дрібні та середні фермери, які не матимуть змоги викупити орендовану землю, на якій вони працюють роками. У чому криється головна небезпека для таких фермерів, пояснив член агарного комітету, посол Фонду ООН з Глобального Сталого Розвитку народний депутат Вадим Івченко, повідомляє УНН з посиланням на ефір телеканалу "Україна 24".

Деталі 

Експерт пояснив, що прослідкувати походження коштів майже неможливо, тому ніщо не завадить юридичним компаніям на іноземні кошти скуповувати землю, чого відповідно не зможуть зробити фермери-одноосібники через відсутність грошей.

"Земельні закони у складне становище ставлять дрібних фермерів. Тому не буде розвитку фермерства, а перевагу отримають ті, хто буде заповнювати свої компанії коштами з будь-якої країни чи фонду", - зазначив Івченко.

Окрім того, земельні закони не врахували, наприклад, фермерів-органіків, які можуть в одну мить втратити орендовані ділянки землі, які готували до вирощування органічної продукції роками. Адже головна проблема полягає в тому, що переважне право купівлі землі наразі отримали ті, у кого є фінансова можливість це зробити.

"У нас сьогодні органічне виробництво – це стратегічний напрямок. Люди обробляли по 400-700 га, зробили капіталізацію цієї землі, вона коштує тепер 10 тисяч євро. Вони цю землю зробили екологічно чистою, а тепер будуть приїжджати спекулянти, які викуповуватимуть землю", - підкреслив Вадим Івченко.

Доповнення

Нагадаємо, нардеп Вадим Івченко під час свого візиту до США на запрошення сенаторів в липні обговорить співпрацю та подальші інвестиції в Україну, зокрема з великим американським бізнесом

Українські Національні Новини

Політика