ekspert-dav-prognoz-schodo-vartosti-zhitla-u-novobudovakh

Експерт дав прогноз щодо вартості житла у новобудовах

 • 4020 переглядiв

КИЇВ. 14 січня. УНН. Вартість квадратного метра житла у новобудовах столиці найближчим часом зростатиме. Зростання може становити до 7%. Таку думку у коментарі УНН висловив експерт з нерухомості Сергій Костецький.

"Рік тільки почався, але вже зрозуміло, що собівартість квадратного метра росте, з об'єктивних причин. Газ подорожчав, підвищилась мінімальна заробітна плата. Найближчим часом вартість квадратного метра від 5 до 7% зросте. Дешевшати точно не буде, нікуди", - вважає експерт.

Водночас Костецький прогнозує зростання кількості угод. Хоча і збережеться тенденція до придбання квартир малого метражу і площа квартир, яким українці надаватимуть перевагу, зменшуватиметься.

УНН писав, що найпопулярнішими на ринку нерухомості вже впродовж кількох років залишаються квартири невеликих площ. Водночас, українці віддають перевагу повноцінним однокімнатним квартирам, розглядаючи смарт-квартири лише як тимчасовий варіант житла в зв'язку з дешевизною таких квартир.

На думку директора Департаменту з продажу та маркетингу холдингової компанії "Київміськбуд" Тетяни Маркової, альтернативою все ще популярним на ринку "смарт-квартирам" може і повинна стати доступна іпотека.

"Київміськбуд" не пропонує інвесторам квартири площею 18 кв. м. Найменші квартири, що пропонує компанія, це 30-метрові квартири-студії. Як пояснила Маркова, дуже маленька площа квартир суперечить санітарним нормам. Хоча експерт розуміє причини популярності таких квартир, які для багатьох стали розв'язанням житлового питання. Саме тому Маркова підкреслила, що запуск повноцінного іпотечного кредитування може стати не просто розв'язанням житлового питання, а й можливістю придбати повноцінну квартиру. Наразі "Київміськбуд" співпрацює з трьома банками і пропонує різні умови кредитування.

Нагадаємо, експерти вважають, що оптимальною площею для однокімнатної квартири для комфортного проживання є площа не менше 35 квадратних метрів, а двокімнатної - близько 60 кв. м.

Українські Національні Новини

Економіка