dvi-perevirki-i-mistsya-observatsiyi-na-bortu-u-moz-rozpovili-detali-evakuatsiyi-ukrayintsiv-z-kitayu

Дві перевірки і місця обсервації на борту: у МОЗ розповіли деталі евакуації українців з Китаю

 • 14180 переглядiв

КИЇВ. 17 лютого. УНН. Евакуйовані з Китайської Народної Республіки через розповсюдження нового коронавірусу українці перед посадкою на літак пройдуть дві перевірки стану здоров’я – китайських та українських експертів. У разі ознак захворювання, таких громадян не буде евакуйовано разом з іншими. Про це на брифінгу заявив заступник міністра охорони здоров’я України Віктор Ляшко, передає кореспондент УНН.

"Перед потраплянням на борт проводиться огляд китайськими медичними працівниками, додатково перед підйомом на борт всіх евакуйованих громадян буде обстежувати медична команда МОЗ. У подальшому зони в літаку розмежовані так, щоб виключити можливість інфікування у пасажирів у разі, якщо у когось будуть проявлятись симптоми. Також літак прозонований таким чином, що будуть з’являтись місця обсервації у разі, якщо у когось з людей на борту з’являться симптоми під час перельоту, що малоймовірно, але таке може бути", - сказав Ляшко.

З його слів, українські спеціалісти передбачили на літаку зону обсервації і окрему туалетну кімнату, відповідно до рекомендацій ВООЗ та зважаючи на досвід 17 країн, які евакуювали своїх громадян з провінції Хубей, де поширився коронавірус.

"У подальшому, за 30 хвилин до посадки з борта буде передано в аеродром інформацію про стан здоров’я всіх евакуйованих громадян, а також екіпажу, який знаходиться (на борту - ред.), і буде забезпечено в аеропорту необхідна кількість бригад екстреної медичної допомоги, яка буде укомплектована і навчена", - заявив заступник міністра.

"Хотів би наголосити на тому, що евакуюються здорові люди, на борт людей з симптомами гострої респіраторної хвороби не буде допущено. Це загальносвітова практика евакуації з карантинних зон", - підкреслив він.

"Щодо літака – це буде пасажирський літак. Ми вивчали досвід країн, які евакуювали, і ми розуміємо, що довготривалий переліт на військовому літаку – це досить складно для пасажирів, які евакуюються. Міністерство інфраструктури опікувалось і вирішило питання саме з пасажирським літаком, який буде здійснювати авіарейс до місця призначення і назад", - додав Ляшко.

Нагадаємо, літак з евакуйованими через коронавірус українцями прибуде в четвер, 20 лютого. З Китаю евакуюють 49 українців і до 25 іноземних громадян.

Додамо, спалах смертельного коронавірусу стався у китайському місті Ухань в кінці 2019 року. Станом на 17 лютого у світі зареєстровано 71 710 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 1 775 - летальні. Одужало 11 175 осіб.

Українські Національні Новини

Політика