dubilet-detalno-rozyasniv-metodologiyu-schodo-perepisu-naselennya

Дубілет детально роз'яснив методологію щодо перепису населення

 • 19448 переглядiв

КИЇВ. 6 лютого. УНН. Міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет роз’яснив принцип методології з оцінки чисельності населення під час проведеного електронного перепису населення та нагадав, що було застосовано три методи – використання мобільних даних операторів, Держстату та електронних реєстрів. Про це він заявив під час пресконференції, передає кореспондент УНН.

"У нас було три методи… Перший метод - ми використовували дані мобільних операторів. Ми вирішили, що найбільш глобальним типом організацій, до яких можна звернутися за інформацією, є мобільні оператори", - сказав Дубілет.

За його словами, був укладений меморандум з кожним з трьох великих операторів та зібрано з них інформацію про кількість їхніх активних абонентів.

"Звісно, виникає питання, а що робити, якщо у когось немає мобільного телефону? Що робити, якщо в когось два мобільних телефони? Власне, з цією метою ми провели масштабне соціологічне дослідження, для того, аби зрозуміти, у яких вікових групах, у яких групах за регіонами середня кількість мобільних телефонів на одну людину", - зазначив Дубілет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дубілета розповіли, як відбувається електронний документообіг між міністерствами

"Таким чином, з одного боку, ми отримали кількість абонентів від мобільних операторів, ми їх почистили від модемних пристроїв, від інших SIM-карт. Ми брали до уваги лише кількість мобільних телефонів. Далі ми наклали на це наше соціологічне дослідження по тому, скільки в якій групі в середньому SIM-карт. В цілому на кожну групу у нас була своя чисельність, й потім ми зробили наступний крок. Ми наклали на цю інформацію інформацію, яка у нас є по дітях, людях похилого віку. Тому що саме діти та люди похилого віку мають дуже низьке проникнення мобільних телефонів, тому тут ми використовували дані, які є у держави", - розповів Дубілет.

Також міністр заявив, що найбільш точний реєстр – це реєстр Пенсійного фонду.

"Це ті люди, які отримують пенсію. З Пенсійного фонду ми взяли інформацію про людей 60+, й далі ми екстраполювали цю інформацію через демографічну ялинку… Тобто, ми взяли кількість людей, які віком 60+, та екстраполювали ці дані за допомогою інформації про те, скільки у нас людей розподіляється по різних групах. Це був другий метод", - сказав Дубілет.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Соціологи закликали уряд не відмовлятися від перепису населення

За його словами, третій метод з точки зору витраченої енергії виявився найбільш складним.

"Ми взяли в першу чергу реєстр фізичних осіб, власником якого є податкова служба, але, розуміючи, що там може бути багато дубляжу та неактуальних даних, ми почали чистити цей реєстр за ознаками останнього контакту з державою за останні три роки… Ми взяли всіх людей, які отримували будь-який офіційний дохід,.. який відображається у наших реєстрах. Потім ми взяли тих людей, які отримують субсидії, і третє: ми зробили контакт по закордонних паспортах", - наголосив Дубілет.

Отже, підсумував міністр Кабміну, згідно з цими результатами, в Україні проживають 37 млн 289 тис. осіб. Це дані без урахування жителів окупованих територій.

Нагадаємо, міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що ніякої фальсифікації під час перепису населення не було.

Також нагадаємо, за даними результатів оцінки чисельності наявного населення України, на території країни проживає 37,289 млн осіб.

Українські Національні Новини

Політика