druzhini-ta-materi-zakhisnikiv-azovstali-khochut-stvoriti-komitet-zakhistu-prav-viyskovopolonenikh

Дружини та матері захисників "Азовсталі" хочуть створити комітет захисту прав військовополонених

 • 112971 переглядiв

КИЇВ. 20 травня. УНН. Дружини та матері захисників "Азовсталі" у заблокованому Маріуполі заявили, що хочуть створити громадський комітет захисту прав військовослужбовців, які потрапили у полон. Про це вони повідомили під час підсумкового брифінгу дружин та матерів захисників "Азовсталі" у Стамбулі, пише УНН.

Цитата

"Ми, дружини й матері, хочемо створити організацію, громадський комітет захисту прав військовослужбовців, які потрапили у полон. Його основне завдання якнайшвидше повернення наших чоловіків додому. Ми закликатимемо світові медіа, вас. Ми закликатимемо лідерів держав, лідерів моральних і світових спільнот до гарантування збереження життів наших чоловік і жінок, які знаходяться зараз за межею життя і смерті. На меті маємо також контакт з солдатськими матерями росії. Ми закликаємо весь світ, аби Женевські конвенції, які зобов'язувалася виконувати, також і рф дотримувалися", - сказала Наталія Петрівна, дружина бійця спецпідрозділу, полк НГУ "Азов".

Деталі

Мама бійця "Азов" Наталія Кравцова зазначила, що вони приїхали, щоб просити президента Туреччини про допомогу.

"Допомогти екстракціювати наших хлопців, бійців Маріупольського гарнізону у Туреччину, як третя сторона. Але пройшли певні зміни, постійно все змінюється, і бійці прийняли рішення виходу з "Азовсталі" на територію, підконтрольну росії. Зараз ці хлопці евакуюються з цього пекла в інше пекло. Але наша мета незмінна, ми сподіваємось, що саме турецька сторона стане гарантом безпеки та життя наших бійців зараз, після того, як вони покинуть територію "Азовсталі". Це дозволяє зробити міжнародна конвенція захисту прав військовополонених. Вона дозволяє робити ці кроки щодо збереження гідності та життя бійців, які потрапили в полон, в той чи інший спосіб, не тільки на війні, а і в усіх конфліктах військових, які ідуть на Землі. Неважливо, як її називають, війна чи спецоперація, чи ще якось по іншому", - зазначила Кравцова.

Доповнення

15 травня дружини та матері захисників "Азовсталі" у Маріуполі вирушили до Стамбула на зустріч із президентом Туреччини Реджепом Еродоганом.

Туреччина запропонувала провести морську евакуацію поранених захисників Маріуполя, які перебувають на заводі "Азовсталь".

Зараз триває спецоперація для вивезення українських військових з "Азовсталі" у Маріуполі. За даними британських розвідників, із заводу станом на ранок 20 травня вийшло приблизно 1700 бійців.

Українські Національні Новини

Суспільство