doslidzhennya-bilshe-40-gromadyan-asotsiyuyut-z-ukrayinoyu-ponyattya-demokratiya

Дослідження: більше 40% громадян асоціюють з Україною поняття "демократія"

 • 8658 переглядiв

КИЇВ. 19 січня. УНН. Загалом 42% респондентів асоціюють з Україною поняття "демократія". Про це йдеться у дослідженні соціологічної служби Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва, передає УНН.

"З Україною респонденти найчастіше асоціюють поняття "демократія" (42%), "свобода" (40%) і "гуманність" (36%). Хоча, стосовно поняття "гуманність", то приблизно стільки ж респондентів (35%) не асоціюють його ні з Україною, ні з Росією. Лише 2% респондентів асоціюють насамперед з Росією поняття "демократія", лише 3% – поняття "гуманність", 4% – поняття "свобода", "справедливість" і "повага до прав особистості".

Разом з тим, з Росією насамперед асоціюються поняття "агресія" (66%), "диктатура" (60%), "жорстокість" (57%). Більшою мірою з Україною ці три поняття асоціюють лише відповідно 3%, 4% і 3% респондентів.

Поняття "справедливість" (25%) і "повага до прав особистості" (21%) респонденти асоціюють частіше з Україною, ніж з Росією, але відносна більшість (47%) не асоціюють ці поняття з жодною з цих двох країн. Більше половини респондентів (51%) не асоціюють ні з Україною, ні з Росією поняття "добробут" (18% асоціюють його насамперед з Україною, а 9% – з Росією). 55% опитаних не асоціюють ні з Україною, ні з Росією поняття "стабільність" (12% у першу чергу асоціюють його з Україною, стільки ж – з Росією).

Дослідження проведено соціологічною службою Центру Разумкова спільно з Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва з 15 по 19 грудня 2017 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2004 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що лише 2,5% українців вважають боротьбу з корупцією в Україні "цілком успішною".

Українські Національні Новини

Суспільство