do-kintsya-potochnogo-roku-mozhna-ochikuvati-sche-do-200-vipadkiv-achs-v-ukrayini-nardep

До кінця поточного року можна очікувати ще до 200 випадків АЧС в Україні - нардеп

 • 7882 переглядiв

КИЇВ. 21 лютого. УНН. Відповідно до прогнозів експертів до кінця поточного року можна очікувати ще близько 150-200 випадків захворювання на АЧС. Про це повідомив народний депутат, заступник голови комітету ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин Олександр Бакуменко під час засідання комітету, передає кореспондент УНН.

Також, О.Бакуменко додав, що за таких прогнозів, ймовірно, кожен четвертий випадок буде зафіксовано у свиногосподарстві із низьким рівнем біозахисту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У п'яти областях України зареєстровані випадки АЧС 

"Враховуючи динаміку розповсюдження захворювання впродовж 2014-2017 років та здатність вірусу АЧС за короткий проміжок часу поширюватися на значній території, відповідно до прогнозів експертів, до кінця поточного року можна очікувати ще близько 150-200 випадків захворювання. При цьому, кожен четвертий випадок, ймовірно, буде у свиногосподарстві, в першу чергу, із низьким рівнем біозахисту", - розповів він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через АЧС Україна вже втратила майже 5 млн доларів

О.Бакуменко зазначив, що будь-яке погіршення ситуація або вжиття заходів не в повному обсязі неминуче призведе до блокування або обмеження експорту країни. Йдеться, в першу чергу, про продукцію тваринництва, а в подальшому – про рослинну продукцію, що матиме надзвичайно негативні економічні наслідки, додав він.

"Слід пам'ятати, що Україна є аграрною країною та входить в трійку лідерів щодо експорту зерна. Також, слід враховувати що у приватному секторів в Україні утримується близько 4 млн голів свиней і саме тому поширення АЧС може призвести до підвищення соціальної напруги у державі", - сказав він.

Нагадаємо, як повідомляв УНН, поголів’я свиней в Україні скоротилося до історичного мінімуму.

Також нагадаємо, за словами нардепа С.Тригубенка, точкові рішення не допоможуть вирішить проблему АЧС.

“Якщо можна так сказати, то у питанні АЧС ми пройшли точку незворотності. На етапі, коли епідемію треба було локалізовувати, Держпродспоживслужба - бездіяла, була зайнята своєю реформою. Скасувавши ветеринарну поліцію, на заміну цьому органу не було запропоновано жодної альтернативи. А сьогодні вже немає чого локалізовувати, бо на мапі України не лишилися області, яка б не постраждала від АЧС”, - сказав він і додав, що головну причину трагічних наслідків АЧС, вбачає у некомпетентності контролюючих органів.

Українські Національні Новини

Суспільство