dlya-diplomu-medika-vidteper-potribno-skladati-yediniy-ispit

Для диплому медика відтепер потрібно складати єдиний іспит

 • 42434 переглядiв

КИЇВ. 9 листопада. УНН.  Українські студенти-медики у 2019 році складатимуть сдиний державний кваліфікаційний іспит. Відповідну постанову № 334 Кабінет Міністрів затвердив 28 березня 2018 року. Про це повідомила прес-служба Міністерства охорони здоров'я, передає УНН. 

“Наразі Україна має для студентів-медиків такий екзамен: КРОК-1, що здають на 3 курсі, та КРОК-2 - на випускному курсі. Цей іспит проводить та адмініструє Центр тестування при МОЗ. З 2019 року буде запроваджено комплексну атестацію знань студента — єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ)”, — йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ближче до стандартів НАТО: Україна змінює систему медичної евакуації

У пояснювальній частині Постанови щодо запровадження іспиту посилаються на досвід розвинених країн світу. “ЗНО для медиків” дозволяє вирішити одночасно декілька проблем. Йдеться про “об’єктивну екзаменацію, інтеграцію української медицини у світову, зменшення корупції та сприяння випуску фахового лікаря, який не відрізняється від професійного лікаря за кордоном”.

Іспит складається з двох етапів - кроків:

КРОК 1

  • Це вже звичний екзамен із дисциплін циклу загальної підготовки, який студенти складали у тестовому форматі перед впровадженням ЄДКІ. КРОК 1 здаватимуть студенти спеціальностей “Стоматологія”, “Медицина”, “Медична психологія”, “Фармація, промислова фармація”, “Педіатрія”.   
  • Іспит з іноземної мови професійного спрямування. Іспит з іноземної мови професійного спрямування складатимуть спеціальності: “Стоматологія”, “Медицина”, “Медична психологія”, “Фармація, промислова фармація”, “Педіатрія”.
  • Міжнародний іспит з основ медицини. Іспит проводитиме і перевірятиме іноземна агенція. Це допоможе уникнути корупційних ризиків.  Результати тестів дозволять порівняти рівень знань українських студентів-медиків з тим, який вимагають від студентів за кордоном. Міжнародний іспит проходитиме українською мовою та перевірятиме рівень професійної компетентності із фундаментальних дисциплін. Цей тест здаватимуть студенти “Медицини” та “Педіатрії”.
  • ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: МОЗ закликало медиків утриматись від участі у політичних заходах

    Другий етап ЄДКІ включає такі компоненти:

    КРОК 2

  • Цей іспит наразі є частиною державної атестації студентів-медиків, тобто не є новим для студентів. Це екзамен з професійно-орієнтованих дисциплін у тестовому форматі для студентів “Стоматології” та “Фармації, промислової фармації” на 5 курсі і “Медицини”, “Медичної психології”,  “Педіатрії” на 6 курсі.
  • Міжнародний іспит з основ медицини. Під час другого етапу міжнародний іспит перевірятиме знання з клінічних дисциплін студентів “Педіатрії” та “Медицини” на 6 курсі.
  • Об'єктивний структурований практичний  іспит (ОСП(К)І) ("Клінічний іспит"). Цей компонент перевіряє не лише практичні навички студента, здобуті під час навчання (уміння проводити медичні маніпуляції та спілкуватися з пацієнтами), а й психологічну готовність майбутнього лікаря допомагати людям, застосовуючи отримані теоретичні знання.
  • ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У 2019 році у медвишах вимагатимуть сертифікат ЗНО з математики або фізики

    Студенти “Стоматології” складатимуть ОСП(К)І на 5 курсі, а спеціальності “Медицина” та “Педіатрія” на 6 курсі.

    Перший етап ЄДКІ у 2019 році пройдуть третьокурсники, зокрема студенти “Стоматології”, “Медицини”, “Медичної психології”, “Фармації”. Ці ж студенти, коли будуть на випускних курсах, першими здаватимуть другий етап ЄДКІ: стоматологи та фармацевти у 2021 році, а інші у 2022 році. Для студентів, які у 2018-2019 навчальному році є старшими за 3 курс, інструментом атестації залишається іспит КРОК, як це відбувалось у попередні роки.

    ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інтернет речей у медицині: українців запросили до інноваційного проекту з ЄС

    Графік проведення ЄДКІ затверджений наказом МОЗ України № 1647 від 11 вересня 2018 року та буде оприлюднений на сайті Центру тестування при МОЗ України. Перескладання ЄДКІ відбувається за власний кошт.

    Нагадаємо, уряд звільнив студентів-медиків від обов’язкового відпрацювання. Також до 2024 року всі лікарі в Україні мають отримати ліцензії.

    undefined

    Українські Національні Новини

    Здоров'я