chs-2018-u-rosiyi-rozpovili-khto-boykotuvatime-mundial

ЧС-2018 у Росії: розповіли, хто бойкотуватиме мундіаль

 • 12909 переглядiв

КИЇВ. 13 червня. УНН. Можливий бойкот чемпіонату світу з футболу, який завтра стартує в Росії, став символічним жестом невеликого кола світових лідерів. Долучилися, зокрема, частково Велика Британія, Ісландія, Австралія, Польща. При цьому не виключили відвідин мундіалю за певних обставин канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон. Закликати до бойкоту ЧС-2018 може і Європарламент. Про це пише ВВС Україна, передає УНН.

Українські та світові культурні діячі звернулись до керівництва усіх країн-учасниць ЧС-2018 приєднатись до бойкоту, наполягаючи, що це буде "футбол на крові". Прихильники бойкоту згадують про анексію Криму, війну на Донбасі, отруєння в Англії Сергія Скрипаля, а в Україні останніми тижнями на повну розгорнули кампанію бойкоту через голодування ув'язнених українців у Росії, зокрема, режисера Олега Сенцова.

Як зазначає видання, усі національні збірні їдуть на чемпіонат, а частковий політичний бойкот поки що оголосила влада кількох країн-учасниць.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вище керівництво Фінляндії приєдналось до бойкоту ЧС-2018 у РФ

Так, ще у середині березня у розпал скандалу прем'єр Британії Тереза Мей заявила у парламенті, що представники уряду і члени королівської родини не приїдуть в Росію. Футбольна збірна цієї країни на змагання поїде, а британських фанатів попередили про можливе "негативне ставлення" до британців у Росії.

Подібну позицію наприкінці березня зайняла влада острівної Ісландії, команда якої гратиме на чемпіонаті. У МЗС країни тоді заявили, що частиною реакції країни на отруєння Скрипаля стане бойкот чемпіонату владою країни.

За тиждень до початку турніру до такого бойкоту долучилась Австралія, команда якої також пробилась на мундіаль. Раніше там уточнили, що представники Австралії не поїдуть на чемпіонат, проте посол країни у Москві може відвідати матчі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жоден канадський дипломат не відвідає ЧС-2018 в Росії - посол

Керівники Польщі також оголосили, що через незгоду з внутрішньою та зовнішньою політикою Росії не поїдуть на відкриття та матчі турніру. "Президент Польщі Анджей Дуда не планує візиту на мундіаль", - сказав 12 червня президентський помічник Анджей Дера. Хоча, якщо збірна Польщі вийде до фіналу, то він закликатиме президента все ж поїхати.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель 10 червня розповіла, що могла б відвідати чемпіонат світу, бо любить футбол. Проте за нинішніх обставин це може викликати певні дискусії. Хоча Меркель не виключила, що все ж може поїхати до Росії підтримати свою збірну.

А от президент Франції Еммануель Макрон, який раніше критично відгукувався щодо Росії, на чемпіонат може поїхати. Але не на церемонію відкриття, пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ФІФА не дозволила відкрити фан-зони на ЧС-2018 у Криму

Просто перед відкриттям чемпіонату світу в четвер, як зазначається, із закликом бойкотувати цю подію може звернутись і Європарламент. На четвер запланований терміновий розгляд резолюції щодо утримування в Росії українського політв'язня Олега Сенцова. Хоча остаточного тексту документу поки що немає, журналісти у Брюсселі повідомляють, що заклик до бойкоту у ньому може з'явитись.

Загалом на ЧС виступатимуть 32 країни, включно з Росією. Зазвичай від усіх учасників на церемонію відкриття приїздять офіційні делегації або навіть лідери країн. Цього року, як очікує російська влада, на відкриття ЧС приїдуть близько десяти керівників країн, не уточнюючи, яких саме. Російська преса з посиланням на джерела повідомляє, що на відкриття можуть приїхати керівники деяких країн СНД, які не братимуть участі в турнірі, зокрема, Казахстану, Азербайджану та Вірменії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Парубій закликав бойкотувати ЧС-2018 у Росії

Українська влада закликає громадян не їхати на чемпіонат світу з футболу до Росії. Попри те, що українська команда туди не пробилась, близько шести тисяч громадян України, як вказує УЄФА, купили квитки на ігри. 

Українські Національні Новини

Суспільство