cherez-blokuvannya-berlinom-cherez-agentsiyu-nato-reznikov-zayaviv-scho-ukrayina-pragnutime-pridbati-zbroyu-cherez-dvostoronni-ugodi

Через блокування Берліном через агенцію НАТО: Резніков заявив, що Україна прагнутиме придбати зброю через двосторонні угоди

 • 22292 переглядiв

КИЇВ. 12 грудня. УНН. Новий міністр оборони України Олексій Резніков заявив про блокування Німеччиною поставок зброї Києву по лінії НАТО і заявив, що Україна буде прагнути купувати зброю за допомогою двосторонніх угод з союзниками, включаючи США, Велику Британію, Литву і Францію. Про це він сказав в інтерв'ю Financial Times, пише УНН.

Деталі

Олексій Резніков повідомив Financial Times, що "Берлін минулого місяця наклав вето на закупівлю Україною протитанкових гвинтівок і протиснайперських систем через Агентство НАТО із забезпечення і закупівель". Однак, як зазначено, Німеччина відтоді пом'якшила позицію по першому пункту, вважаючи цю зброю несмертоносною.

"Вони все ще будують газопровід "Північний потік-2" і в той же час блокують наші оборонні озброєння. Це дуже несправедливо", - сказав Резніков, маючи на увазі російський газопровід, який проходить через Балтійське море до Німеччини і в обхід існуючих маршрутів поставок через Україну.

Враховуючи блокування Німеччиною закупівель смертоносного озброєння - позицію, зайняту урядом Ангели Меркель, - Резніков сказав, що "Україна буде прагнути купувати зброю за допомогою двосторонніх угод з союзниками, включаючи США, Велику Британію, Литву і Францію", пише видання.

Позиція нового уряду Німеччини на чолі з канцлером Олафом Шольцем, як зазначається, поки не зрозуміла. Міністерство економіки Німеччини, яке відповідає за затвердження експорту зброї або накладення вето, відмовилося від коментарів у неділю, як і офіс канцлера Німеччини.

При цьому Резніков заявив, що в "дуже оптимістичному настрої" з приводу отримання ракет та іншого оборонного озброєння від США та інших західних партнерів після переговорів зі своїми колегами.

"Але він не міг підтвердити, чи надійдуть поставки досить швидко, щоб запобігти повномасштабному російському вторгненню", - пише видання.

Контекст

У травні співголова німецьких “Зелених”, які наразі увійшли в коаліцію для формування нового уряду ФРН, Роберт Габек під час візиту до Києва заявив, що Україні важко відмовити у праві на отримання оборонних озброєнь. При цьому Габек зазначив, що це не суперечить пацифістській позиції його партії.

Утім, слова політика викликали різку критику як з лав партії "Зелених", так й інших політичних сил: Християнсько-демократичного союзу (ХДС), Соціал-демократичної партії та Лівої партії. Окремі депутати Бундестагу від партії "Зелених" дистанціювалися від слів співголови партії.

Однак Роберт Габек, попри критику, не відмовився від своєї позиції. Габек висловив розуміння критики його ідеї з лав своєї партії, однак вказав і на те, що "Зелені" мають “тривалу традицію допомоги Україні”.

Габек, який здійснив візит на лінію розмежування на Донбасі, зазначив, що Німеччина могла б постачати Україні прилади нічного бачення, засоби для розвідки, знешкодження вибухонебезпечних предметів, засоби медичної евакуації.

На заяви політика відреагували у німецькому уряді. Так, речник уряду Штеффен Зайберт заявив, що чинний на той момент уряд Німеччини не надаватиме Україні озброєнь.

25 листопада в МЗС заявили, що Україна буде спілкуватися з новим урядом Німеччини в тому числі і про постачання оборонної зброї нашій державі.

Українські Національні Новини

Політика