bryussel-dlya-borotbi-z-visokimi-tsinami-na-gaz-rozglyadaye-iberiyskiy-mekhanizm-dlya-vsogo-yes

Брюссель для боротьби з високими цінами на газ розглядає "іберійський механізм" для всього ЄС

 • 156684 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Після зустрічі міністрів енергетики ЄС минулого тижня Європейська комісія розгляне обмеження ціни на газ для виробництва електроенергії в ЄС за моделлю механізму, який уже діє в Іспанії та Португалії, повідомляє Euractiv, інформує УНН.

Деталі

У п'ятницю міністри енергетики ЄС звернулися до Європейської комісії з проханням вивчити можливість поширення "іберійського механізму" на решту ЄС.

"Тепер ми готові запровадити на рівні ЄС обмеження ціни на газ для виробництва електроенергії, - заявила єврокомісар з питань енергетики Кадрі Сімсон. - Це, як відомо, визначає реальну ціну електроенергії для споживачів".

За словами міністра енергетики Франції Аньєс Паньє-Рунаше, схема може бути "реалізована дуже швидко" і запобігатиме перекосам на ринку електроенергії ЄС.

Ціни на електроенергію у Франції та Іспанії почали різко розходитися після того, як іберійські країни запровадили механізм у травні, що поставило французьку промисловість у невигідне становище порівняно з її сусідом з ЄС.

Щоб вирішити цю проблему, Франція пропонує запровадити кілька зон ціноутворення на газ. Кілька "регіонів" уже обговорюються, включаючи Іберійський (Піренейський) і Північний, а також регіони Східної континентальної та Центральної Європи.

Це запобігатиме так званому "витоку електроенергії", коли промислові споживачі в країнах з високими цінами купують електроенергію за кордоном, де ціни на газ штучно нижчі через стелю ціни.

Однак, є і противники цього. Як зазначають в експертному колі, нижчі ціни в Іспанії призвели до збільшення використання газу для виробництва електроенергії, що суперечить цілям ЄС.

Європейська комісія визнала це, заявивши, що будь-яка стеля цін на газ для виробництва електроенергії "має бути встановлена ​​на рівні, який не збільшує загальне споживання газу" і супроводжуватиметься обов'язковими цілями зі скорочення споживання газу.

Паньє-Рунаше визнала у п'ятницю, що "існує деяке небажання, але ми працювали над цим технічно, щоб уникнути надмірного споживання газу".

Вона також нагадала, що "через два тижні в Празі відбудеться неформальна енергетична рада, яка також може стати можливістю ще раз підбити підсумки або, можливо, і раніше".

Доповнення

Брюссель невдовзі представить нову пропозицію щодо боротьби з високими цінами на газ.

Українські Національні Новини

Економіка