bolton-tramp-khotiv-diskredituvati-baydena-za-dopomogoyu-ukrayini-i-vsi-pro-tse-znali

Болтон: Трамп хотів дискредитувати Байдена за допомогою України, і всі про це знали

 • 11322 переглядiв

КИЇВ. 22 червня. УНН. Президент США Дональд Трамп мав намір дискредитувати свого політичного опонента, демократа Джо Байдена, "торгуючись" з Україною щодо надання військової допомоги. Про це розповів колишній радник Трампа з національної безпеки Джон Болтон в інтерв'ю телеканалу ABC, передає УНН.

"Він (Трамп - ред.) хотів провести розслідування у справі Джо Байдена в обмін на надання допомоги у сфері безпеки, яка була частиною законодавства Конгресу, яке було прийнято кілька років тому. Так що, на його думку, він торгувався, щоб отримати розслідування, використовуючи ресурси федерального уряду, що мені здалося дуже тривожним", - сказав Болтон.

За його словами, питання корупції в Україні, якими, на думку ексрадника, Трамп прикривався під час процесу імпічменту, останнього зовсім не турбували.

Також Болтон зазначив, що, на його думку, на вищому урядовому рівні розуміли, якою саме була мета Трампа.

"Я думаю, що держсекретар Помпео зрозумів. Я думаю, що Пентагон зрозумів. Я думаю, що розвідувальне співтовариство зрозуміло. Я думаю, що люди у Білому домі зрозуміли. Президент не соромився висловлювати думки про Україну - це те, що він справді хотів", - сказав він.

Також колишній радник підтвердив, що американський президент говорив про Україну і Байдена досить часто.

"У міру того, як минали місяці і тижні, він говорив про них (Україну і Байдена - ред.) все більше і більше. І я думаю... для нього стало нав'язливою ідеєю те, що якби він міг розкрити те, що трапилося в Україні, він міг би дискредитувати Байдена... І це буде величезним чинником для його переобрання. Не було ніяких сумнівів, що це було політикою. І те, що він зміг зробити під час імпічменту, це переконати людей у тому, що якимось чином він мав на увазі тільки проблему корупції в Україні. Але це було найменшим, що його турбувало", - сказав Болтон.

Як повідомлялося в УНН, Міністерство юстиції США, яке виконує також функції генеральної прокуратури, подало у суд на Болтона у зв'язку з підготовкою публікації його книги "Кімната, де це сталося: мемуари Білого дому" (The Room Where It Happened: A White House Memoir).

Влада звинувачує Болтона за порушення зобов'язань про нерозголошення відомостей, що становлять державну таємницю, які той взяв на себе, ставши помічником президента. Федеральний суд столичного округу Колумбія відхилив позов Мін'юсту, зазначивши, що екземпляри книги вже надруковані і відправлені на склади як у США, так і в інші країни, вони також потрапили у руки преси. Суддя визнав при цьому, що колишній помічник американського лідера "поставив під удар національну безпеку Сполучених Штатів" і може в результаті понести "адміністративну (і потенційно кримінальну) відповідальність".

Робота Болтона повинна була вийти у березні, проте її публікацію відклали спочатку до травня, а потім до 23 червня. Рада національної безпеки Білого дому 23 січня направила адвокату експомічника Трампа Чарльзу Куперу повідомлення про те, що книга містить відомості, що становлять держтаємницю, а тому не може бути надрукованою в її нинішньому вигляді. Критики ж вважають, що Білий дім намагається не допустити виходу повного тексту мемуарів, щоб не підірвати позиції президента напередодні виборів, що пройдуть у листопаді. Трамп має намір домагатися на них переобрання.

Він оголосив про призначення Болтона своїм помічником з нацбезпеки у березні 2018 року, а вже через 18 місяців відправив його у відставку.

Українські Національні Новини

Політика