bolgarska-partiya-mi-prodovzhuyemo-zmini-lidiruye-na-parlamentskikh-viborakh

Болгарія: парламентські вибори виграє створена два місяці тому партія

 • 11356 переглядiв

КИЇВ. 15 листопада. УНН. Нова центристська політична партія PP перемогла на парламентських виборах у Болгарії, про що свідчать часткові офіційні результати понеділка. Про це інформує УНН з посиланням на Reuters.

Деталі

Партія проти хабарництва "Ми продовжуємо зміни" (PP), створена лише два місяці тому двома підприємцями, які раніше виконували обов'язки тимчасових міністрів, отримала 25,5% голосів, виходячи з 93% бюлетенів, підрахованих на недільних виборах, що є третіми в Болгарії цього року.

Після двох попередніх виборів у квітні та липні, болгарські виборці прагнуть швидкого формування нового уряду для вирішення важкої ситуації з COVID-19, різкого зростання цін на енергоносії та повсюдного хабарництва.

Попередні результати показують, що наступний парламент буде ще більш роздробленим, ніж у квітні та липні, у ньому буде представлено сім партій.

Жорсткі переговори коаліції

Явка виборців на недільних виборах оцінюється приблизно у 40% – історичний мінімум на тлі розчарування та апатії населення, а також коронавірусної інфекції.

Правоцентристська партія ГЕРБ, на чолі з прем'єр-міністра Бойка Борисова, посіла друге місце із 22,2% голосів. Його десятирічне правління закінчилося квітневими виборами на тлі суспільного гніву щодо його нездатності боротися з корупцією.

Президент Румен Радєв, різкий критик Борисова, набрав 49,4% голосів на президентських виборах, які також відбулися в неділю, і, найімовірніше, виграє другий п'ятирічний термін після другого туру, призначеного на 21 листопада.

Проте, перш ніж буде сформовано працездатний уряд, пройдуть жорсткі переговори щодо коаліції.

"Переговори, ймовірно, будуть складними... Проте гостра необхідність у стабільному уряді, ймовірно, сприятиме досягненню компромісів з усіх боків, принаймні в найближчому майбутньому", - сказав один із політичних експертів країни.

Остаточні офіційні результати виборів очікуються у вівторок.

Українські Національні Новини

Новини Світу