bilorus-vnesla-radio-svoboda-do-uryadovogo-reyestru-ekstremistskikh-organizatsiy-ta-zaareshtuvala-dvokh-zhurnalistiv

Білорусь внесла "Радіо Свобода" до урядового реєстру "екстремістських організацій" та заарештувала журналіста

 • 25860 переглядiв

КИЇВ. 23 грудня. УНН. Білоруська влада визнала місцеву службу Радіо Свобода "екстремістською", і почала кримінальне розслідування проти одного з журналістів і заарештувала ще одного у четвер. Про це пише білоруська філія "Радіо Свобода" - "Радыё Свабода", передає УНН.

Це останній крок білоруської диктатури у багатомісячному багатосторонньому придушенні незалежних ЗМІ країни.

Деталі

Міністерство внутрішніх справ Білорусі внесло видання, відоме в країні як "Радыё Свабода" ("Радіо Свобода"), та його журналістів до урядового реєстру "екстремістських організацій". Раніше цього місяця суд білоруської столиці Мінська визнав "екстремістськими" сторінки в соціальних мережах Радіо Свобода.

Журналістам та представникам громадськості Білорусі може загрожувати до семи років позбавлення волі за поширення контенту, створеного "екстремістськими" ЗМІ.

Також у четвер влада порушила кримінальну справу проти 43-річного журналіста видання Андрія Кузнечика, повідомили його родичі.

Журналіста затримали місяць тому і двічі засуджували до 10-денного ув'язнення. За словами президента "Радіо Свобода" Джеймі Флая, він залишається під вартою, незважаючи на те, що відбув обидва покарання.

Головна правозахисна група Білорусі "Вясна" повідомила, що в четвер у Білорусі заарештували ще одного журналіста "Радыё Свабода".

63-річного Олега Груздзіловича затримали у своєму будинку в білоруській столиці Мінську, повідомляє "Вясна", після того, як правоохоронці в масках зламали двері в його квартиру. Журналіста звинувачують у підготовці до грубого порушення громадського порядку, у разі визнання його винним може бути ув’язнено на строк до чотирьох років.

Що було раніше

Понад 300 незалежних ЗМІ та каналів у програмі обміну повідомленнями Telegram були визнані "екстремістськими" в Білорусі після того, як висвітлювали масові протести, які спалахнули після спірних президентських виборів у серпні 2020 року.

Офіційні результати дали авторитарному президенту Олександру Лукашенку шостий термін на посаді, але були засуджені опозицією та Заходом як бутафорія.

У відповідь на безпрецедентні антиурядові демонстрації уряд Лукашенка розпочав жорстокий розгін демонстрантів, заарештувавши понад 35 000 і жорстоко побив тисячі з них. Усі провідні опозиційні активісти або покинули країну, або потрапили до в’язниці.

Після того, як протести стихли, влада атакувала незалежні ЗМІ, правозахисні групи, окремих журналістів та активістів.
Загалом за ґратами зараз перебуває 31 білоруський журналіст, які відбувають покарання або очікують суду.

Минулого четверга суд міста Гомеля засудив відомого блогера та журналіста "Радыё Свабода" Ігара Лосика до 15 років позбавлення волі.

Українські Національні Новини

Новини Світу