bez-glibokovodnogo-vipusku-virishiti-problemu-zabrudnennya-priberezhnikh-vod-v-odesi-ne-vdastsya-ekolog

Без "Глибоководного випуску" вирішити проблему забруднення прибережних вод в Одесі не вдасться - еколог

 • 51042 переглядiв

КИЇВ. 25 листопада. УНН. Без "глибоководного випуску" якість води в Чорному морі поліпшити навряд чи вдасться. Про це журналістам УНН розповів еколог Владислав Балинський.

Саме запуск "глибоководного випуску" і ремонт Хаджибейської дамби вирішив би цю проблему, — вважає експерт.

Цитата

“Стан хаджибейської дамби такий, що він загрожує техногенною катастрофою. Це перше. І друге: рівень Хаджибейського лиману формується, в першу чергу, за рахунок стічних вод. Через те, що контролювати обсяг цих стічних вод фактично неможливо, роблять викиди в море. Але в літній проміжок часу це робити не можна, тому що якість стічних вод вкрай низька. Але по факту - вони все ж скидаються", - розповів еколог.

Він наголосив - саме модернізований "Глибоководний випуск" вирішив би цю проблему і не допустив би техногенної катастрофи, яка зараз загрожує всьому Одеському регіону.

"Без "глибоководного випуску", на жаль поліпшити якість вод навряд чи вдасться. Тому стан і робота "глибоководного випуску" могла б зменшити ризики техногенних катастроф", - резюмував він.

Додамо

У 2010-му році проектом "глибоководного випуску" займалася компанія Руслана Тарпана - одеського бізнесмена-втікача "Incor Group". З держбюджету було виділено без проведення тендерної процедури 600 млн гривень.

Пізніше, Одеська обласна прокуратура встановила, що на будівництві шляхом завищення цін і обсягів робіт компанії Тарпана привласнили близько 320 млн грн. Сам Тарпан отримав статус головного підозрюваного і був оголошений в міжнародний розшук.

Пізніше, сам "Глибоководний випуск" став речовим доказом у справі підозрюваного Тарпана.

Але не один Тарпан може бути причетним до махінацій під час будівництва "випуску". Хоча його колишня дружина Оксана Шишовська у провадженні за фактом розкрадання коштів зараз не має статусу підозрюваної особи, ще у 2018-му році, як свідчить постанова Київського районного суду Одеси, її участь у виведенні коштів була зафіксована слідчими.

У той же час, Шишовська знаходиться під заставою в Монако, тому що там правоохоронці виявили сумнівні транзакції на її рахунках і запідозрили в легалізації коштів, здобутих незаконним шляхом.

Чому в даний момент Шишовською правоохоронці не займаються - невідомо. На відповідні запити редакція ІА "УНН" отримала одну відповідь: Це - "таємниця слідства".

Українські Національні Новини

Суспільство