bankam-vstanovili-mezhu-na-kurs-grivni-pri-perekazakh

Банкам встановили межу на курс гривні при переказах

 • 200001 переглядiв

КИЇВ. 30 квітня. УНН. Національний банк України повідомив, що ухвалив низку змін до порядку функціонування валютного ринку, зокрема, обмеживши можливість банкам піднімати курс гривні при певних онлайн-операціях клієнтів, пише УНН.

Цитата

"Із 30 квітня Національний банк уточнив порядок визначення банками-емітентами курсу гривні до іноземних валют під час здійснення операцій із використанням електронних платіжних засобів", - йдеться у повідомленні.

Деталі

Зокрема:

  • курс гривні не має перевищувати більш ніж на 10% офіційний курс у разі списання з рахунку клієнта коштів у гривні, якщо міжбанківський переказ за такою операцією в іноземній валюті;
  • курс гривні має дорівнювати або бути вищим за офіційний курс:
  • у разі списання з рахунку клієнта коштів у іноземній валюті, якщо міжбанківський переказ за такою операцією в гривні;
  • у разі зарахування на рахунок клієнта коштів у національній валюті, якщо міжбанківський переказ за такою операцією в іноземній валюті.

Також із 4 травня скорочуються ліміти відкритої довгої та короткої валютної позиції банків із 15% до 5% від їхнього регулятивного капіталу.

Орім того, серед іншого, з 30 квітня банки призупиняють видачу нових ощадних сертифікатів, номінованих у валюті. Обмеження не стосується залучення банками депозитів у іноземній валюті.

Доповнення

Українці за півтора місяці вивели 2,6 млрд дол., тож Національний банк України уточнив обмеження на транскордонні операції громадян, аби запобігти непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану.

Українські Національні Новини

Економіка